Николай Мелемов: Ще има санкции за снегопочистващите фирми

Николай Мелемов: Ще има санкции за снегопочистващите фирми

Община Смолян ще наложи санкции за несвършена работа при снегопочистването и сметосъбирането в общината. До края на месеца ще бъдат санкционирани фирмите, отговарящи за снегопочистването в община Смолян, заяви на брифинг днес кметът Николай Мелемов. Причината е в несправянето с поетите ангажименти по договорите за зимно поддържане на пътната мрежа. „Преди началото на зимния сезон, служители на Общината и на КАТ направиха огледи на готовността на фирмите. Установено бе, че отговарящата за снегопочистването в град Смолян фирма разполага със стара техника. По време на разчистването на уличната мрежа, до всеки шофьор на специализирана машина имаше по един служител на общинската администрация, денонощно сме работили“, посочи Мелемов.

Кметът обясни, че за размера на глобата ще се съобразят с подписания договор и когато се дадат протоколите от общината ще наложат с коефициент сумата, с която ще бъдат глобени. „Реално в общината няма непроходима улица, реално техниката е била на терен през цялото време, друг е въпросът колко е качествена техниката или свършената работа”, заяви Мелемов.

Според градоначалникът един от основните проблеми при почистването на улиците са били паркираните автомобили и дървата за огрев, които жители на града съхраняват по тротоари и междублокови пространства. А проблемът със сметосъбирането е възникнал в следствие на проблемите със снегопочистването.

Зам.-кметът Мариана Цекова заяви, че според договорите, 12 часа след спиране на снеговалежа започват да се чистят втори и трети етап на улиците. Цекова обясни, че един от тракторите дори бил с отрязано гребло, за да може да влиза в тесните улички, но паркираните от двете страни на улиците автомобили, на много места и дървата за огрев затруднили работата на машините.

Зам.-кметът Венера Аръчкова съобщи, че броят на регистрираните коли в Смолян от 2015 до 2016 г. се е увеличил с над 350, а за регистрираните в друго населено място автомобили, чийто собственици живеят тук и лизинговите коли в община Смолян нямат данни.

Вирни се горе