Николай Мелемов: "Пожарът почти е потушен. Ще отменим бедственото положение"

Николай Мелемов:  "Пожарът почти е потушен. Ще отменим бедственото положение"

“Пожарът почти е потушен, но в района ще има дежурни още няколко дни. В късния следобещ ще отменим бедственото положение.”, каза кметът Николай Мелемов. По думите му днес на терен работят три групи – пожарникари, горски рабонтици, военни и доброволци. “Искам да успокоим нашите съграждани, че нещата са под контрол, вече няма никаква опасност”, каза още кметът.

На този етап причината за избухването на пламъците все още не е установена. Следствените органи вече работят по няколко такива. Най-тиражираната версия е, че огънят е пламнал от китайски фенер. “Аз не коментирам версии. Ще чакам органите да кажат причината. За мен беше важно да организираме нещата бързо, за да не допуснем жертви или по-големи щети”, категоричен беше Мелемов. Той припомни, че сигналът за пожара е подаден около 15 часа вчера, а в 17.00 обстановакта вече е била контролирана, а пожарът локализиран. “Това е третото бедствие в община Смолян за тази година. Положителният момент е, че вече имаме синхрон с всички институци”, каза в заключение кметът Николай Мелемов. Той благодари на всички, които са се включили в погасяването на пожара, както и на всички онези, които са изявили желание да помогнат, но за щастие не се е наложило.

Припомняме, че големият горски пожар възникна на 12 ноември около 15.00 часа. Пламъците обхванаха района над старата пожарна в кв.Райково. Съществуваше реална опасност огънят да достигне до намиращата се в близост подстанция на ЕВН, както и до селата Писаница и Хасовица. Цялата налична техника беше мобилизирана. В община Смолян заработи веднага Кризисния щаб. Благодарение на бързата реакция на институциите в Смолян, първият военен хеликоптер пристигна на място на 40-тата минута след обявяването на бедственото положение, за да окаже съдействие на екипите при гасенето. След това на помощ дойде още един хеликоптер. Над 200 пожарникари, доброволци, военни, служители от община Смолян, горски и Ловната дружинка от кв.Райково участваха в потушаването на огнената стихия. Изгорели са 200 дка смесена гора.

Вирни се горе