Николай Мелемов:На Трети март се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост

Николай Мелемов:На Трети март се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост

За поредна година патриотичното сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържественото шествие за Националния ни празник в кв Устово

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 134 години дойде жадуваната свобода след половинвековно робство. Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св.Никола” – кв. Устово, където руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г.

За поредна година патриотичното сдружение „Родопски хайдути” застана начело на тържественото шествие за 3 март, което предхождаше официалното отбелязване на празника в кв Устово. Пременени досущ като едновремешните комити, членовете на организацията поведоха хората от църквата към площада в Устово, като стреляха с пищови и свиреха с родопски гайди. Те гръмнаха с черешево топче, както предците ни, преди 134 години.

Днес трябва да си припомним, че на българската земя живее народ, който през всички столетия на жестокото робство е опазил своите език, вяра и национално самосъзнание, своя съзидателен дух. По традиция на 3 март се събираме пред този паметник на борците за свобода. Защото най-напред именно тук, в Устово, нашите деди посрещат руските войни–освободители, каза в словото си пред смолянчани кметът Николай Мелемов.

Той подчерта, че истината за 3 март и без подробности е велика и съдбовна, защото е проверена от историята, от времето, защото е скрепена с пролятата кръв. В този ден се събуждат най-съкровените ни чувства на преклонение и национална гордост. Народ, който към святото човешко слово „Свобода” прибавя и клетвеното „или смърт”, е народ, който е достоен за своя Трети март, затова трябва да се вдъхновим за нови дела в името на Родината, заяви още в словото си кметът.

За хода на Руско-турскато освободителна война и участието на родопчани слово изнесе и директорът на Държавния архив в Смолян Зоя Начева. Стотици родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха паметника на борците за свобода с венци и цветя на пл.Възраждане в кв.Устово.

Официални гости на тържественото честване на Трети март бяха смолянските депутати д-р Даниела Дариткова и инж.Димчо Михалевски, областният управител инж. Стефан Стайков, председателят на общинския съвет в Смолян адв. Филип Топов, общински съветници и общественици. Тържеството продължи с празничен концерт.

.

Вирни се горе