Необичаен символ край границата

Необичаен символ край границата

Каменно кюфте и гигантска вилица комплектоваха в Горна Арда

Небичаен символ си сътвориха в Южнородопското туристическо село Горна Арда и го инсталираха в центъра. Това е каменен над 4-тонен блок във формата на кюфте, на който отгоре поставиха … огромна дървена вилица, висока 4.2 метра.

Южнородопското село Горна Арда целогодишно привлича туристи и гости не само с невероятните си и много вкусни местни кюфтета. Известно е с това, че край него са изворите на река Арда, а регионът наоколо изобилства и с причудливи природни форми, пещери, карстови образувания и различни други интересни обекти. Затова в комплекса „Гераница” и в 7-те къщи за гости на 130-те жители постоянно пребивават любители на селския туризъм – както българи, така и чужденци. Още повече, че Горна Арда е съвсем близо до границата с Гърция, на около километър, има шосе за към южната ни съседки и в бъдеще предстои да се открие и граничен пропускателен пункт за към Бяло море.

Необичайният символ е изпълнен от местните хотелиери-ресторантьори. Каменното кюфте е с диаметър 2 метра и е превозено с греблата-кофи на два булдозера, а е монтирано и официално открито точно на Еньовден, на 24 юни т. г. , обясни главният инициатор на селския символ Емил Коцов. И от тогава там постоянно се събира публика – наши и гости.

Снимки: Емил Коцов

Вирни се горе