Недялко Славов, областен управител на Смолян: Започнаха ремонтните дейности по прохода „Превала”

 Недялко Славов, областен управител на Смолян: Започнаха ремонтните дейности по прохода „Превала”

Започнаха ремонтните дейности по прохода „Превала”, ще се извърши цялостна рехабилитация на отсечката от езеро Рибката в Смолян до село Стойките, като тази година е планирано да се приключи изцяло с рехабилитацията на прохода „Превала”. Това каза за „Фокус” Недялко Славов, областен управител на Смолянска област.

Славов подчерта, че ремонтите не включват само дейности, свързани с подобряването на асфалтовата настилка. Ще се прави укрепване там където пътят е компроментиран от свлачищни процеси. Ще се извършват отводнителни мероприятия по пътната настилка, ще бъдат изградени и доста подпорни стени. „Всичко това ще даде по-дългосрочна използваемост на пътя и липса на необходимост от ремонти през годините”, подчерта областният управител. Славов каза още, че тази година вече трябва да бъде завършена нацяло рехабилитацията на пътя Асеновград – Чепеларе, тъй като е имало и много допълнителни дейности, по-късно договорени и включени за изпълнение и именно те ще се изпълняват тази година. Освен асфалтовата настилка се предвижда укрепване и на тези свлачища, които създаваха доста проблеми на пътуващите през изминалите години. Започва и рехабилитацията на трите тунела, които са на Пловдивска територия. „Ще завършим с пътните работи с асфалтирането на тези два участъка, които останаха на територията на град Чепеларе, някъде по около километър и половина. Така че се надявам наистина през тази година да приключим с рехабилитацията на пътя Асеновград – Чепеларе”, каза Славов.

Очаква се също по програми „Региони в растеж” да бъдат отворени обществените поръчки и да започне изпълнението на разширението на пътя между Пловдив и Асеновград. „Въпреки че е на територията на Област Пловдив, този участък е важен за пътуващите към вътрешността на страната, като там се предвижда да бъде изграден 4-лентов път, което допълнително ще ни улесни нас като жители на Смолянска област”, каза областният управител. По неговите думи, още не е започнало строителството на обходния път на Смолян, но и то скоро трябва да започне. „Основният инфраструктурен проект, върху който ще се концентрираме тази година, тъй като се предвижда той да бъде изпълнен в рамките на настоящия строителен сезон, така че ще бъда изключително щастлив, ако в късна есен прережем лентата и на този важен и за Смолян и за цялата област път”, каза Славов и подчерта, че тази година се очертава сериозна откъм инвестиции в пътната инфраструктура с няколко големи обекта, които предстоят да бъдат ремонтирани и с ремонтирането на някои по-малки участъци от републиканската пътна мрежа.

Даниела БОЙКОВА

Вирни се горе