Неделинци отбелязаха Наша Марта

Неделинци отбелязаха Наша Марта

Гражданите и гостите на община Неделино се събраха на площад „Александър Стамболийски”, за да отбележат традиционния празник „Наша Марта”, дошъл от древността. Той съответства на познатият другаде Сирни Заговезни.

Огромна клада от хвойневи и борови клони беше издигната в центъра на площада и бе запалена от кмета на общината Стоян Беширов. Според народните вярвания огънят гони болестите, магиите, бълхите и заразите по растенията и животните. Колкото е висок пламъка и докъдето се вижда неговия дим, дотам ще се простира плодородието на земята, хората и животните, съобщиха от общината.

Понеже от край време на този ден хората искат един друг прошка за съгрешеното и си прощават, кметът на града поиска прошка от своите съграждани за несвършеното от неговата администрация и прости на всички, които по един или друг начин с действията си са накърнили обществения интерес.

Самодейци от ансамбъл „Китка” при Народно читалище „Светлина” изнесоха богата музикална програма. Сред множеството песни прозвуча и характерното двугласно пеене, което тези дни се очаква да бъде вписано в Представителния списък на ЮНЕСКО като живо човешко съкровище. Край горящата Марта се извиха кръшни хора, които продължиха до късно пред вечерта.

Вирни се горе