Неделински двуглас озвучи Китайската Нова година

Неделински двуглас озвучи Китайската Нова година

На 4 февруари тази година ансамбъл „Китка” при народно читалище „Светлина” – Неделино участвува в тържествата за посрещане на Китайската нова година, в резиденцията на Негово Превъзходителство Гуо Йеджоу – извънреден и пълномощен посланик на КНР в София. Гостуването беше договорено по време на срещата на кмета на общината Стоян Беширов с посланика на Китай, на 17 януари 2013 г.

Певците и свирачите бяха посрещнати с изключително внимание и бяха обградени с грижа като към най-уважавани гости и приятели. Лично посланикът на Китай ги посрещна, снима се за спомен с тях, изслуша с подчертан интерес програмата на ансамбъла. Запознал се предварително със същността на неделинското двугласно пеене, Негово Превъзходителство аплодира всяка песен, а когато във втората част на концерта прозвучаха вечните песни на планината, той и работещите в посолството, бизнесмените, учителите и другите китайски граждани, дошли да посрещнат Нова година, се хванаха на хорото и играха да късна доба. Самодейците от ансамбъл „Китка” бяха специални гости на приема и продължиха да забавляват със своите песни гостите на Негово Превъзходителство и след обилната китайска вечеря, полята с елитни вина и квалитетни питиета. За всички участници бяха подготвени сувенири, календари и други подаръци за спомен.

Негово Привъзходителство Гуо Йеджоу сподели, че за него е висока чест да бъде приятел с толкова талантливи хора, които тачат и популяризират историята, традициите и културата на своя край. Любопитен съм да посетя Неделино и на место да се запозная със съгражданите на моите приятели – сподели на изпроводяк представителят на Великата поднебесна – Китайска народна република.

Вирни се горе