Най-младият кмет в смолянско подаде оставка, заради ниската заплата

Най-младият кмет в смолянско подаде оставка, заради ниската заплата

Ниските заплати на кметовете от малките населени места се оказват проблем, особено за младите хора. Такъв е случаят и с бившия вече кмет, на рудоземското село Корита Анит Божанов, който предпочете да стане от кметския стол и да започне работа в строителния бранш, предаде Дарик.

Като кмет той получавал възнаграждение в порядъка на около 600 лв., а като строителен техник, какъвто е по професия, взема около три пъти повече.

В началото на мандата си младежът стана известен с това, че сам се захвана с ремонта на кметския си кабинет, за да спести средства. Сградата на старото кметство в Коритата е била и детска градина.

Затова най-младият селски управник в региона си направи кабинет и приемна. С помощта на свои приятели и на баща си, Анит събаря и вдига стени, шпаклова, боядисва. Хората от селото са доволни от него, тъй като винаги изслушвал проблемите им и помагал с каквото може.

„Ниските заплати на кметовете в селата са съществен проблем“, коментира кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

В селото обаче не предстоят предсрочни частични избори, тъй като по сега действащият закон, населеното място ако е по-малко от 350 души, кмета не е избираем. Така той е заменен на поста от кметския наместник Диляна Сариева.

Това е поредният кмет на село в Смолянско, който заради ниските заплати напуска поста си. Само преди дни това направи и кмета на девинското село Беден, който предпочете да замине на гурбет във Франция.

Вирни се горе