Намалиха такса смет, съкращават 28 щата в община Смолян

Намалиха такса смет, съкращават 28 щата в община Смолян

На последното за 2011 година зеседание на местния парламент, общинските съветници гласуваха намаляването на данъците и такса смет в община Смолян. От 3 на 2.5 промила падна такса смет за жилища на физически и юридически лица в община Смолян. За жилище от 100 кв.м. в града, при данъчна оценка 10 000 лв., вместо досегашните 300 лв. налога ще бъде 250 лв. Намалението на налога е 17%.

От 7 на 3 промила на хиляда пада и такса смет за нежилищни имоти на юридически лица, като основата вече е данъчната оценка, а не отчетната стойност.

За първи път тези, които не използват през цялата година имота си могат да подадат декларация до 20 януари и такса смет ще им бъде намалена с 60%. Има обаче санкция от двоен налог ако проверка докаже, че жилището се използва.

Данък сгради също падна, от 2 промила на 1.7 промила за физически, и от 2 на 1.9 промила за юридически лица. В същото време налога се увеличава от 2 на 2.5 промила за физически и юридически лица в курорта Пампорово.

Данъка върху превозните средства намалява още по значително, най-вече при тировете. В зависимост от мощността на камиона поевтиняването е с от 15 до 40 на сто. За най-масовите автомобили в региона – от 74 до 110 киловата, налозите от 2 лв. стават 1.20 лв.

На провелото се заседание общинските съветници приеха числеността и новата структура на общинската администрация. От 1 януари 2012 година се съкращават 28 щата. Повечето от тях са незаети бройки,както и пенсионери.

Вирни се горе