Награждават две детски градини и едно училище в Смолян

Награждават две детски градини и едно училище в Смолян

През 2018-та година кръгли годишнини навършват три общински Образователни институции : 40 години Детска градина „Слънце“-Смолян, 70 години Детска градина „Родопчанче“ – Смолян и 35 години Средно училище СУ „Отец Паисий“ –Смолян. По този повод кметът на община Смолян предлага трите образователни институции да бъдат наградени.

Посочените образователни институции имат през годините достоен и значим принос в обучението и възпитанието на поколения деца и ученици от град Смолян и общината.

Детска градина „Слънце“-Смолян отваря врати на 16 октомври 1978 година. Педагогическият колектив прилага иновации в практиката за издигане качеството на предучилищното образование за нормалното физическо и психическо развитие на децата.

В детската градина са реализирани редица новаторски програми за обучение. ДГ „Слънце“-Смолян първа в областта внедрява програмата „Стъпка по стъпка“. През дълъг период от време детското заведение е било базово за подготовка на детски учители такова е и към момента. През последните години продължава да разширява дейността си чрез прилагане на добри практики и реализиране на европейски проекти по програма „Учене през целия живот“. ДГ„Слънце“ многократно е домакин на научно – практически конференции за обмен на добри практики, с което допринася за развитие и издигане качеството на предучилищното обучение на общинско областно и национално ниво.

Детска градина „Родопчанче“- Смолян е открита през 1948 година като целодневна детска градина. Главните цели на педагогическия колектив са насочени към превръщане на детското заведение в територия на подрастващите и създаване на собствен облик чрез утвърждаване на собствени традиции и ритуали; възпитание и обучение на децата с активно сътрудничество на родители и други партньори; равен достъп до образование, качествено обучение на всички деца и гарантиране на техните права чрез защита на най – добрите им интереси. Сред приоритетните дейности на ДГ „Родопчанче“ през годините са организиране на „Училище за родители“,родителски ателиета, „Отворени врати“,съвместни партита и матинета за подпомагане на семейното възпитание, превенция на насилието от най-ранна детска възраст, създаване на интелектуална и мотивационна готовност на подрастващите за училище,обучение на децата по БДП за формиране на умения и навици за опазване на здравето и живота.

СУ „Отец Паисий“ –Смолян –възпитаниците му активно участват и печелят призови места в олимпиади и национални състезания. В три поредни випуска училището има достойно представили се участници в Националната олимпиада „Знам и мога“. СУ„Отец Паисий“- Смолян е работило по спечелени проекти към МОН по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ – модул „Подкрепа на целодневното обучени e на учениците“,по Национална програма „Ученически олимпиади и състезания“ – модул „Осигуряване на обучение на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади“ в рамките на две поредни учебни години. Участва в проекти по програма „Коменски“ – „Учене през целия живот“ -проект „Образованието – пътуване във времето“ с държави партньори Румъния, Турция, Полша,Германия, Великобритания и Унгария, в проект „Трайните знания -ключ към бъдещето“с посочените държави партньори. През 2017-2018 година участва по програма Еразъм + „Творческо обучение“ с партньори Италия,Турция,Швеция,Гърция. Училището развива активна спортна дейност, като най-големи успехи са постигнати във футбола,плуването, вдигането на тежести,ските,баскетбола и волейбола. Многократни са завоюваните първи места на общински, областни,зонални и републикански първенства във футбола и плуването.

Вирни се горе