Над 35 000 декара иглолистни гори в Смолянско съхнат

Над 35 000 декара иглолистни гори в Смолянско съхнат

Над 35 000 декара иглолистни гори в района съхнат, съобщиха от пресцентъра на РУГ Смолян.Съхненето е от причинено от насекомни вредители.

Най-значим по площ от тях е върховия корояд, който напада, единични или групи дървета, в резултат на което възникват т.н. короядни петна. Съхненето се проявява предимно в горски култури до 50 годишна възраст от бял и черен бор, създадени върху бедни месторастения, с по-ниска надморска височина от естествения ареал на бора.

Типографът е дрwг вредител по иглолистните дървесни видове, нападащ предимно физиологично отслабнали, повалени от ветровали, снеговали, снеголоми и небелени, отсечени смърчови дървета, и причинява съхненето им.

По-рядко се наблюдават повреди от халкограф, шестзъб крояд, голям горски градинар и др. В повечето случаи нападението е комбинирано от няколко вредителя едновременно.

Промените в климата допълнително благоприятстват развитието и разпространението на вредителите.

За да се овладее разрастването на процеса и да се предотврати похабяването на дървесината е необходимо при поява на короядните петна да започне веднага изсичане и изнасяне на нападнатите дървета, при спазване на изисквания залегнали в Закона за горите и под нормативната уредба към него.

Профилактичните мероприятия са от голямо значение за предотвратяване на появата и развитието на вредителите и повредите от тях в горите. Важни мероприятия са навременните отгледни и санитарни сечи и недопускането на механични повреди по оставащите след сечта дървета и подраст. Качественото почистване на сечищата в иглолистните гори също има значение, тъй като отпадъците при сечта благоприятстват за развитието и разпространението на вредителя и в много случаи дават началото на короядните петна. Повредената от сняг, вятър, пожари и др. дървесина следва незабавно да се изсече, обелели и извози заедно с отпада. Съседството на насажденията със складове и цехове за преработка на дървесина също благоприятства разпространение на вредителите, особено когато тя залежава по продължително време. В тези случаи собствениците е необходимо да ползват т.н. феромонови уловки по границите на складовете и обектите за преработка. Успешен метод за овладяване разпространението на насекомните вредители по иглолистните насаждения е залагането на ловни дървета. Повалят се живи дървета в по-осветените и проредени места от насажденията, в близост до короядното петно за да привлекат вредителите, след което се изнасят заедно с кората извън проблемните насаждения. При възможност същите се третират с инсектициди или се изгарят на подходящи места.

Всички собственици на горски територии са задължени да подържат в добро санитарно състояние горите си.

Държавните горски стопанства са задължени да усвояват с приоритет повредената дървесина, опасна за здравословното състояние на стопанисваните от тях гори, за което законодателя им дава възможност санитарните прочиствания, представляващи повредената дървесина до 5% от запаса на насажденията да се одобрява от директорите им.

Отговорност по усвояването на повредената дървесина от насекомни вредители в недържавните горски територии носят, както собствениците така и специалистите – лесовъди ангажирани от тях за обслужването на горите им.

Навременното сигнализиране на повредите и провеждането на санитарните сечи, в най-кратък срок е важно за предотвратяван на съхненето в иглолистните гори на територията на РДГ Смолян, което към момента представлява сериозен проблем.

Вирни се горе