Над 100 общински служители преминаха обучения по проект за повишаване на административния им капацитет

Над 100 общински служители преминаха обучения по проект за повишаване на административния им капацитет

На заключителна пресконференция днес бяха представени резултатите по приключилия проект „Повишаване на административния капацитет на служителите в общинска администрация Смолян чрез обучения за по-ефективно и ефикасно изпълнение на професионалните им задължения” на Община Смолян. На събитието присъства зам.-кметът Марин Захариев, екипът на проекта и медии. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет”, Приоритетна ос II „Управление на човешките ресурси”, Подприоритет 2.2 „Компетентна и ефективна държавна администрация”, договор за безвъзмездна финансова помощ № А12-22-165/09.05.2013г. Продължителността му е 12 месеца, стойността на безвъзмездната финансова помощ е 89 975.70лева. Общата му цел бе „Повишаване на административния капацитет на служителите в общинска администрация Смолян чрез обучения за по-ефективно и ефикасно изпълнение на професионалните им задължения”. Обученията бяха насочени към подобряване на управлението на човешките ресурси и повишаване квалификацията на служителите в общинска администрация Смолян.

Специфични цели на проекта бяха развитие на потенциала на общинските служители чрез повишаване на професионалните умения и квалификация в сферите на тяхната компетентност чрез адекватно, актуално и качествено обучение. Повишаване на капацитета на общинските служители чрез повишаване на мотивацията и степента на удовлетвореност от работата им. На пресконференцията бяха отчетени изпълнените дейности по проекта и неговото управление. Проведени са специализирани обучения по теми от каталога на Института по публична администрация (ИПА) за 2013 г. Обучения в ключови компетенции извън каталога на ИПА. Бяха представени и дейностите за информация и публичност.

Проведени са 31 обучения, избрани от обучителния каталог на ИПА за 2013 г. По тях са обучени 86 служители. Проведени са и две обучения по ключови компетентности, извън тези от каталога на ИПА. Петима служители от администрацията са обучени да работят със софтуерни продукти – ArchiCAD, AutoCAD, Corel Draw . По проекта преминаха обучение 60 служители от община Смолян за работа в екип. То бе насочено към оптимизиране на ефективността на работата, мениджмънт и лидерство, формиране, управление и мотивиране на екипа и екипни роли.

Беше отбелязано, че е осигурено добро управление и изпълнение на проекта с целесъобразни и законосъобразни дейности и разходи. Проектът беше изключително полезен, защото предостави възможност за адекватно обучение на общинските служители според съвременните изисквания. Постигната е информираност на целевите групи и популяризиране приноса на ЕС чрез Европейския социален фонд – изработени информационни материали (брошури, банер, тефтери, тениски, папки, химикали). Проведени са пресконференции, периодично е публикувана информация за реализирането на проекта на интернет страницата на Община Смолян. Проект „Повишаване на административния капацитет на служителите в общинска администрация Смолян чрез обучения за по-ефективно и ефикасно изпълнение на професионалните им задължения” по Оперативна програма „Административен капацитет”е финансиран от ЕС чрез Европейски социален фонд.

Вирни се горе