Обществено обсъждане за бюджета на община Смолян за 2016 г. се проведе в сесийната зала

Обществено обсъждане за бюджета на община Смолян за 2016 г. се проведе в сесийната зала

На обществено обсъждане в Смолян бе предложен бюджетът на общината за 2016 г. в сесийната зала на община Смолян, в частта за местни дейности и проект на годишна програма за управление и разпореждане с имоти и вещи, общинска собственост на община Смолян, предаде Радио „Фокус” – Смолян.

Финансистът на община Смолян Венера Аръчкова обясни, че проектобюджетът 2016 г. в частта местни дейности е в размер на 19 милиона 23 хиляди 289 лв., като са разбити на данъчни и неданъчни приходи, дадени са по различни видове направления и по видове източници на финансиране. По искана справка от общински съветници е предоставена и информацията и отчета на бюджета за 2015 г. към 30 септември.

Проектобюджетът е качен на сайта на община Смолян, затова Аръчкова призова присъстващите в залата да задават въпроси по отношение на промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в Община Смолян, Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Смолян и Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Представител на търговци от пешеходната зона на Смолян заяви, че са търговците са против предлаганата промяна в проекта тротоарното право от 7.20 с ДДС на кв.м да стане 12 лв. с ДДС, като искат да остане същата цена, каквато е към момента. Аръчкова обясни, че при правенето на проектобюджет 2016 г. от общината са се базирали на наредбата от 2011 г. при минимална работна заплата 240 лв. в момента таксата за административни такси и услуги в община Смолян са едни от най-ниските на територията на страната и затова предложението е да бъдат вдигнати тези такси, защото минималната работна заплата от 240 лв. се промени на 420 лв. Налозите, които община Смолян плаща е на база процентно съотношение спрямо минимална работна заплата. Сформирането на услугите се извършва на база показатели, които са законово регламентирани. Аръчкова каза още, че приема предложението и ще бъде преразгледано допълнително от ръководството на община Смолян и тогава ще се види какво може да се предприеме като действие.

На въпрос за събираемостта на данъците и за това дали ще има промяна в бюджет 2016 г., Аръчкова заяви, че в предложението за новия проектобюджет за 2016 г. данъците, съгласно закона за местни данъци общината не ги вдига в нито една от своята част.

„В момента чакаме решението на Народното събрание и ако те приемат решение транспортните услуги т. нар. таксиметрови услуги да бъдат като патентен данък и да бъдат в диапазон от 400 до 1000 лв. годишен, този налог ние ще го предложим на общинските съветници, защото още не е прието от Народното събрание и ние не сме го дали като показател. Останалите ставки за местните данъци ние не ги променяме. Община Смолян и през 2016 г. ще работи със същите ставки, които са по наредбата за местните данъци от 2012 г.”, каза Аръчкова. На общественото обсъждане присъстваха инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на община Смолян, общинските съветници, директори на институции, представители на бизнеса и граждани.

Даниела Бойкова

Вирни се горе