На международен форум бе представена дейността на МИГ и подхода ЛИДЕР, като добра практика за развитието на родопските общини Борино и Доспат

 На международен форум бе представена дейността на МИГ и подхода ЛИДЕР, като добра практика за развитието на родопските общини Борино и Доспат

По покана на Катедра „Социално-икономическа география“ при Геолого-географски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, изпълнителният директор на МИГ “Високи Западни Родопи” инж.Билгин Асанов взе участие в Първия межународен научен и бизнес форум „Устойчиво регионално развитие в България“, който се състоя на 8-9-ти ноември 2015г., в Огледалната зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

Международният форум акцентира върху следните теми :

-Растеж и устойчиво развитие на регионите в България ;

-Зелена енергия и енергийна ефективност;

-Алтернативен туризъм и устойчиво регионално развитие;

Инж.Асанов взе участие с презентация по темата за Алтернативен туризъм и устойчиво регионално развитие, като представи дейността на МИГ “Високи Западни Родопи” и прилагането на подхода ЛИДЕР 2007-2013 в селските райони на България, в частност общините Борино и Доспат, който подход се доказа като изключително ефективен и безалтернативен инструмент за балансирано развитие на селските територии, прилаган успешно повече от 25 години в страните от Стара Европа.

Сдружение МИГ “Високи Западни Родопи” ще продължи да участва и в следващите организирани събития, като ще представя информация за прилагането на подхода ЛИДЕР, който през следващият програмен период 2014-2020 ще се нарича Водено от общностите местно развитие – ВОМР и на практика ще разшири и обогати инструментариума от целенасочени въздействия върху развитието на селските територии в България.

Вирни се горе