На „Хайдушки поляни” отново се заредихме с родолюбие и красота

 На „Хайдушки поляни” отново се заредихме с родолюбие и красота

Местността беше огласена от изпълненията на самодейците от читалищата на селата Кутела, Момчиловци, Виево, Славейно, Петково и Соколовци, които заедно с община Смолян организираха събора.Събитието откри председателят на Общинския съвет Филип Топов. „За мен е чест, че за пореден път сме заедно на това историческо за Родопите място. В традициите са залегнали успехите ни, добросъседството и чисто човешките отношения.Нека да загърбим различията между нас, независимо на каква основа са, а да градим мостове един към друг, да бъдем единни заедно в добро и лошо и да не забравяме, че живи ли са Родопите е жива и майка България”, каза в словото си адвокат Топов. Той благодари на организаторите, кметовете и кметските наместници от шестте села, които са положили усилия, за да се проведе отново и тази година традиционния събор. От името на кмета Николай Мелемов, съборяните поздрави секретарят на община Смолян Момчил Николов.

„Радостен съм да ви поздравя тук на Хайдушки поляни, място на родопските комити, за да се заредим с родолюбие и красота. Приветствам инициативата на селата Кутела, Виево, Петково, Славейно и Момчиловци да възкресят за нов живот старата традиция. Към празненството се присъедини и Соколовци, което значи, че празникът се утвърждава не само във времето, а разширява и своя обхават”, се казва в приветствието на градоначалника. Според него обединените усилия заслужават уважение, а широтата на българската душевност се проявява в любовта, която сме съхранили към културните и родовите традиции.

След официалната част на сцената се изявиха самодейците от читалищата, организатори на събора. Те бяха наградени от официалните лица и от кметовете на селата. Гостуваха и самодейци от Банкя. След богатата художествена програма се извиха кръшни хора, а за настроението на съборяните до късно свиреше оркестър „Мегастил”.

Сред официалните лица на събора бяха още общинските съветници Мариана Сивкова, Величка Бодурова, Софка Иванова, Борислав Георгиев и гл.финансист на община Смолян Венера Аръчкова.

Вирни се горе