На 3-то място по брой заразени с Covid-19 в страната е област Смолян

На 3-то място по брой заразени с Covid-19 в страната е област Смолян

150 са случаите на коронавирус в Смолянска област от началото на пандемията. От тях 107 са активни като 103 са в Доспат и 4 в Смолян. Осем са хоспитализираните пациенти в болниците в Смолян, Девин и Гоце Делчев, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Регионът е на седмо място по брой заболели след София, Плевен, Видин, Ямбол и Сливен, а преди по този показател беше на девето място. По брой заразени спрямо общия брой на населението, Смолянска област е на трето място след Видин и Ямбол, информира Славов. В периода 8-14 юни са регистрирани нови 104 случая, положителни на COVID-19. От община Доспат – 100 и четири от град Смолян, съобщи директорът на РЗИ -Смолян д-р Мими Кубатева. Извършено е епидемиологично проучване на 425 лица. Издадени са 386 предписания, 95 на потвърдените положителни случаи и 335 на контактни лица. Издадено е заповед за спиране на цеха за производство на играчки в Доспат за 14 дни, считано от 8 юни. Издадено е и предписание за засилено противоепидемични мерки и пълна дезинфекция на помещенията на фирма за производство на плетива в Доспат. Издадени са предписания на 10 лечебни заведения за извънболнична медицинска помощ в общините Доспат, Борино и Девин за провеждане на задължително противоепидемични мерки, свързани с недопускане струпване на пациенти пред кабинетите, носене на маски, осигуряване на дезинфектанти. А на общопрактикуващите лекари в община Доспат е издадено предписание за прекратяване на задължителните консултации и имунизации. Медицинските специалисти на РЗИ проследяват 10 карантинирани лица, които нямат личен лекар.

В Националната референтна лаборатория са изпратени 233 проби за PCR. От тях 209 са от РЗИ, 22 от МБАЛ Смолян и 2 от МБАЛ Девин. Общият брой извършени бързи тестове в областта е 218, стана ясно на редовния брифинг на Областния кризисен щаб в Смолян.

Вирни се горе