Музеят в Смолян посвети кръгла маса на културното и природно наследство на Родопите

Музеят в Смолян посвети кръгла маса на културното и природно наследство на Родопите

С Кръгла маса „В кадър: Смолян, Родопите“ Регионалният исторически музей в Смолян отбеляза вчера 18 април, Международния ден за опазване паметниците на културата. Проявата се провежда за втори път съвместно с община Смолян като тази година новият партньор е Асоциацията на родопските общини /АРО/. Не случайно сме избрали този ден – тази година сме насочили нашия интерес към културното и природно наследство като една от емблемите на планината, защото е изключително важно неговото опазване и популяризиране, още повече, че то е и ресурс за развитието на туристическа индустрия, на която много всички разчитаме, каза Таня Марева, директор на смолянския музей и модератор на Кръглата маса. Показът чрез фотоси и филми на събития, образи, факти, явления е обективен, въпреки че зад камерата стои човек със своите пристрастия. Разказът чрез илюстрация прави по-достъпна представяната материя. Таня Марева се надява, че споделените от авторите в кръглата маса презентации и снимки един ден ще бъдат ценност за културното и природно наследство на Родопите. Както сега уникалните снимки на първите родопски фотографи Крум Савов от Чепеларе и Костадин Гунчев от Момчиловци от началото на ХХ век дават изключителна информация за своето време с високата си документална и художествена стойност,съобщиха от културната институция.

За пръв път пред публика бяха съобщени резултатите от частичното проучване на крепостта Калето край смолянското село Кошница от археолога в РИМ Смолян Дамян Дамянов. Заедно с намерените находки от 6 и 11 век е разкрито и голямо количество къснонеолитна керамика. Няколко праисторически съда са изпратени за реставрация, след което ще бъде направена изложба, съобщи авторът. След реставрация на северната и западната стена крепостта ще бъде осветена, така че социализираният за туристически посещения археологически обект в непосредствена близост с природния феномен Проходната пещера ще се вижда от Кошница и главния асфалтов път. Богато илюстрирани със снимков материал бяха изложенията на изпълнителния директор на АРО Златка Николова и на директора на дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми и международни и младежки дейности“ в община Смолян Ефтима Петкова. Те представиха дейностите по съвместни българо-гръцки проекти, които асоциацията и общината изпълняват със свои гръцки партньори. Като резултат са реализирани ползи за развитието на туризма в Смолянска община и трансграничната област на Родопите – рекламни материали, специализиран уебсайт на български, гръцки и английски, рехабилитация на екопътека Каньонът на водопадите. До 2 месеца ще завърши изграждането на Посетителски информационен център в резерват Сосковчето. Постоянни фотографски изложби от смолянски автори ще показват красотите и биоразнообразието на Родопите в информационните центрове в Смолян и на езерото Вистонида в Гърция. Чрез териториалното сътрудничество се създават предпоставки за икономически растеж.

Успешното сътрудничество на РИМ – Смолян с ученическия фотоклуб „Аз, фотографът“ към ПМГ „В.Левски“ бе споделено от ръководителя на младежите Сашо Сарандалиев и ученика Петър Апостолов. Клубът работи по проект „Успех“ в продължение на 3-годишен период, а участниците в него активно заснемат обекти на културното и природно наследство в региона.

За участието на Регионалния исторически музей със снимков материал в изложбата „Иманье без довършуванье“, посветена на устната традиция и музика на овчарските общности в Европа, организирана в рамките на европейския проект „Canepal“, разказа Таня Марева. Работата по проекти дава възможност музеите да реализират идеите си в този момент на оскъдни финансови ресурси, посочи директорката на музея. Освен сътрудничеството с община Смолян и Асоциацията на родопските общини тя изрази надежда, че и други общини и учебни заведения ще се обърнат с покани за съвместни проекти.

Вирни се горе