Музей на балканската пъстърва отваря врати край Девин

 Музей на балканската пъстърва отваря врати край Девин

Музей на балканската пъстърва отваря врати край Девин. Комплексът представя оборудвана музейна експозиция с аквариум с жива пъстърва, като в него има информация за обектите, където традиционно се извършва риболов на пъстърва. Освен това има табла с любопитна информация за живота, местообитанията и опазването на пъстървата, както и за провежданите в региона световни първенства за улов на пъстърва.

Музеят разполага с любопитни факти за балканска и американска пъстърва и въобще за пъстървовите риби. Желаещите могат да проучат съвети от опитни рибари за спинингов риболов или майсторския улов на пъстърва с мухарка и шнур. От музейната сбирка може да се научи и защо рибата е незаменима храна и как хранителните й съставки укрепват здравето ни, както и защо изчезва балканската пъстърва от българските реки и как можем да я запазим.

Той се намира на 7 км. От общинския център, в посока с. Грохотно, като е изграден по проект. Входът за посетители е напълно свободен, уточни управителят комплекса Жан Юруков, предаде Дарик.

Вирни се горе