Момчиловци влезе в топ 100 на националните туристически обекти

 Момчиловци влезе в топ 100 на националните туристически обекти

В селото се провеждат зелени училища, международни скаутски лагери и практики на различни университети

Родопското село Момчиловци вече е в списъка на 100-те национални туристически обекта. Родопското село е под № 83 “б” в новия 20-хиляден тираж на туристическите книжки, реши комисия от Българския туристически съюз.

Уникалната църква в селото – “Св. Св. Константин и Елена”, е изобразена на корицата – тя е обявена за паметник на културата, построен през 1836 г.

Освен на църквата и красивата природа, прииждащите в селото туристи се радват и на 26-те параклиса, на чудотворното аязмо, богатата музейна сбирка и светещите кръстове по хълмовете над Момчиловци.

Екопътеки разкриват атракциите в района – Дупчовия и Кърджалийския камък – възпяти в песен, приказния Васильов чучур, а любителите на спорта намират терен за ски, сноуборд и скално катерене в спортния център “Картола”.

В селото се провеждат зелени училища, международни скаутски лагери и практики на различни университети.

Легловата база в Момчиловци и хижите наброява 420 места, но често те не стигат за многобройните почитатели на екотуризма.

“Гордост е за всяко село да попадне в престижния списък на движението “100 национални туристически обекта”. А Момчиловци го заслужава -заради културния, религиозен и екотуризъм, който развиваме тук от години въпреки кризата”, каза кметът на селото Мария Никова.

През 2009 г. смолянското село се сдоби със златен печат за уникално европейско селище, а китайци взеха името за киселото мляко, което се произвежда в Шанхай и е тотален хит на азиатския пазар.

Идеята за приемането на Момчиловци в списъка на 100-те национални туристически обекта е на сдружението “Моята България”, учредена от Анастас Величков, съобщи Kmeta.bg.

Вирни се горе