Множество нарушения установили проверяващи в Художествената галерия в Смолян

Множество нарушения установили проверяващи в Художествената галерия в Смолян

Постъпилият доклад от извършената планова проверка по спазването разпоредбите на Закона за културното наследство в Художествената галерия –Смолян е изключително негативен по отношение стопанисването и управлението й.Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Проверяващите настояват да се търси отговорност от директора на галерията за извършените законови нарушения.

“Поисканите обяснения от директора Здравко Палазов все още се чакат. Нормално е да чуем и становището на г-н Палазов, да каже своите виждания и след това ще направя конкретни предложения към кмета Николай Мелемов”, коментира секретарят на община Смолян Замфир Копчев.

Както вече бе оповестено, ръководството на общината преди две седмици се е запознало с доклада, а проверката е приключила още миналата година. Причината е, че докладната записка е липсвала и е изискана допълнително от Министерството на културата.

Проверяващите са установили множество нередности и законови нарушения. Направили са и 16 препоръки.

Според тях е възпрепятстван достъпа до галерията. Главният вход е заключен и има надпис: „За посещения звънете на служебния вход.” А за намирането му е необходимо сериозно издирвателско усилие. Целият поток от туристи, изкачили стъпалата до Регионалния исторически музей и Художествената галерия не е предразположен и поканен да посети галерията. На 10 метра срещу нейния вход се намира гостоприемно отворения Регионален музей, където посетителите са посрещнати от добре подготвени екскурзоводи, подбрана информация на различни езици, дори и на Брайл. Затова първата препоръка е да се осигури достъп до експозицията на галерията в определеното й работно време.

След извършената проверка по спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство /ЗКН/ и по подаден сигнал от бивши и настоящи уредници и служители на галерията, комисията е установила, че направените през 2006 г. препоръки към момента на поредната проверка – август 2011 г. не са изпълнени. Тези препоръки са направени съгласно изискванията на закона за паметниците на културата и музеите.

От м.април 2009 г. е в сила и ЗКН, съгласно който галерията също е в значителни нарушения. В доклад от бивши и настоящи уредници и нейни служители, относно състоянието й в периода от 2005 до 2011 г. са цитирани нарушения по редица закони и наредби, което според проверяващите показва непознаване на законовата база. Те са категорични, че този факт не кореспондира с констатираното състояние на ХГ, което категорично не е такова само поради формата на управление от директора Здравко Палазов.

Затова комисията настоява да се установи статута на ХГ, незабавно да се извърши пълна инвентаризация съгласно изискванията на ЗКН и съответните наредби с участие на специалисти, представители от музея, община Смолян за установяване на наличност, състояние и автентичност на фондовете на ХГ.

Да се обяви конкурс за директор съгласно законовите изисквания е също една препоръките.

Другите са: да се осигури достъп на хора в неравностойно положение до експозицията на галерията; да се потърси отговорност от директора за извършените законови нарушения; да се предприемат мерки по ремонт на покривната конструкция на сградата, както и да се обезопаси фасадата, защото представлява опасност за здравето и живота на хората.

Кметът Мелемов поясни, че в най-скоро време трябва да се вземат спешни мерки за отстраняване на посочените нередности след което да започне популяризиране на музея и галерията, защото те са емблематични за Смолян.

Вирни се горе