Младежи от Смолян и Кърджали отбелязаха Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици

Младежи от Смолян и Кърджали отбелязаха Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици

Доброволците от Превантивно – информационните центрове /ПИЦ/ по наркотични вещества към общините Смолян и Кърджали обмениха добри практики по метода „Връстници обучават връстници”. Дейностите сред младите хора са свързани с повишаване нивото на здравни знания , умения и нагласи за недопускане и редуциране употребата на наркотични вещества под всякаква форма с цел опазване живота и здравето им. Тийнейджърите са категорични , че е добре в училище да има часове , в които да се разговаря открито по въпросите свързани с употребата на дрога.

Поканата за тази среща на нашите доброволци беше отправена от ПИЦ –Кърджали . Тя започна със запознанство и премина през много игри свързани с наркотиците , показване на много знания и желание да продължат да се занимават с тази дейност.

Проявата е посветена на 26 юни, когато се отбелязва Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици. Тази година темата е „Първо слушайте!“.

Наркоманията става все по масово явление . Тя унищожава щастието и живота на милиони хора по цял свят и всяка година взема значителен брой жертви. Това е болест , която трябва да бъде излекувана още преди да е започнала и чиито лекари сме всички ние.

Датата 26 юни е ден, за да напомни на страните членуващи в ООН – да се създаде международно общество без наркотици. С отбелязването му се привлича вниманието на хората върху сериозността на проблема. Всеки трябва да бъде информиран, за да може да помисли с какво може да помогне на децата и подрастващите да се предпазят или преодолеят този проблем.

Вирни се горе