Младежи от шест Европейски държави ще работят за бъдещето на Родопите!

Младежи от шест Европейски държави ще работят за бъдещето на Родопите!

В рамките на един месец краткосроченият проект по Европейската доброволческа служба “Попътен вятър за нашето бъдеще”, ще събере младежи от цяла Европа с техни връстници от България в реализирането на дейности в полза на местната общност и бъдещето на Родопите,съобщиха от Сдружение "Европа Директно"-Смолян.

„Попътен вятър за нашето бъдеще” е краткосрочен групов ЕДС проект за социална интеграция на младежи в неравностойно положение, насочен към подкрепа на местната общност в района на село Арда, село Гудевица и Родопите, като цяло. Настоящият проект е част от дългосрочната стратегия на организациите членуващи в мрежата Rückenwind и представлява етап от стратегията насочен към социалната интеграция на младежи в неравностойно положение. Проектът ще покаже модел за работа и възможност за развитие в тази част на Родопите с подкрепата на доброволци от шест Европейски държави. Целите на проекта са да осигури среда за младите хора участващи в него да развият своите социални и ежедневни умения, да повишат мотивацията и самочувствието си. Да придобият знания и умения в области, които биха им помогнали за бъдеща лична реализация и допълнително усъвършенстване.

Продължителността на доброволчеството по проекта ще е 31 дни, екип и участници са 14 младежи от Финландия, Франция, Естония, Унгария, Италия и България. Дейностите ще се проведат в с. Арда и с. Гудевица и ще включват възстановяване на библиотека в НЧ Бъдеще сега 2006, практикуване на традиционни земеделски практики и изработване на документален филм за района, местната общност и работата на доброволците. Поради характера на проекта – участниците ще са младежи в неравностойно положение – ще бъде осигурена допълнителна менторска подкрепа с цел повишаване на възможностите за бъдещо реализиране на компетенциите придобити по време на „Попътен вятър за нашето бъдеще” . В осъществяването на дейностите се включват кметството, училището и читалището в село Арда, както и местното сдружение за устойчиво развитие. В рамките на проекта младежите от Европа ще се срещнат с активни младежи от град Смолян, с които ще дискутират възможностите за развитие и осъществяването на съвместни младежки проекти в бъдеще.

Вирни се горе