Младежи от Мадан научиха ползите от европейската програма „Еразъм плюс“

Младежи от Мадан научиха ползите от европейската програма „Еразъм плюс“

В гр. Мадан пред младежка публика бяха представени ползите от европейската програма „Еразъм плюс“. Проявата бе по мини-проект на Европейския информационен център „Европа Директно“ – Смолян.

В залата на община Мадан се проведе информационна среща-разговор с ученици от двете средни учебни заведения в града – Професионална гимназия „Васил Димитров“ и Средно училище „Отец Паисий“. Идеята бе да се представят ползите от европейската програма „Еразъм плюс“ и възможностите младежи от града да кандидатстват с проекти по нея.Това е форма да се привлече вниманието на младежи от града, най-вече в неравностойно положение. Иска ни се да придобият повече знания, чрез които да кандидатстват с проекти в програмата „Еразъм плюс“ и да развиват своите способности в полза на обществото, да се разширява сферата на заетост. Тази европейска програма има много опции, заяви Емилия Георгиева – председател на Сдружение "Деца със специални потребности“ в града, известно вече с богата и разнообразна дейност.

Информационната среща-разговор с ученици от двете средни учебни заведения в града е част от мини-проект на сдружението “Деца със специални потребности“ по покана на Европейския информационен център “Европа Директно”- Смолян. За ползите на програмата „Еразъм плюс“, която отбелязва своята 30-годишнина, говори и Стоянка Люнчева от екипа на „Европа Директно“ . Тя определи и ролята на "Европа Директно”- Смолян.

Емилия Георгиева като председател на Сдружение "Деца със специални потребности“ с радост отбеляза, че екипът се е сформирал от майки с деца със специални потребности преди няколко години. Подкрепа имат от управата на града и други институции, изпълнявайки заедно проекти по различни европейски програми. С партньорите Народно читалище „Иван Вазов”, Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Детелина“ и Бюрото по труда в Мадан доказали важността на доброволчеството и прилагането му на практика. На тази тема свои мисли сподели един от активистите, водачът на групите в чужбина Бахар Емин:

Сдружението е създадено, за да се работи в полза на децата с увреждания в града, но дейностите му обхващат широк кръг от събития и хора. Майките, например, създали Доброволческа служба за възстановяване на Музея на минното дело в града, за да се привличат повече туристи. Първата голяма проява е бил Фестивалът на родопския кристал в края на август по проект „Изкуството – мост между различията”, осъществен от местни младежи и 6 доброволци от Македония, Турция и Испания със съдействието на община Мадан и Народно читалище „Иван Вазов-1999”.

Вирни се горе