Министърът на земеделието откри новата сграда на ЮЦДП в Смолян

Министърът на земеделието откри новата сграда на ЮЦДП в Смолян

Министърът на земеделието Десислава Танева откри нова сграда на Южноцентрално държавно предприятие. По време на посещението си в Област Смолян, министър Танева бе придружена от заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Новото предприятие в новопостроена сграда в центъра на Смолян, от която ЮЦДП ползва 90 процента на стойност 1.6 млн. лв.

По-късно министърът на земеделието присъства на демонстрация на техника за борба с горски пожари на територията на Южноцентрално държавно предприятие. По време на събитието бяха представени мерки за превенция и реакция на сигнали за пожарна опасност в горите и ще се направи демонстрация на част от новозакупено оборудване за противопожарна охрана в горите.

Пред журналисти земеделският министър съобщи, че от понеделник всички Държавни горски предприятия в страната ще обявят процедура за изкупуване на дребни горски територии. Подобна процедура се прави за първи път, а целта е комасиране на горските територии и тяхното охраняване.

Процедурата за изкупуване ще се отнася за горски територии до 5 хектара, които не са били предмет на замяна и са собственост на физически лица. Именно този тип дебни горски имоти са тези върху които най-често се провеждат незаконни голи сечи и се нарушават правилата за управление на горите. Тези собственици нямат възможността нито да охраняват териториите, нито да ги експлоатират съгласно лесовъдската наука, каза министър Танева. С процедурата по изкупуване се цели да се комасират териториите и да се охраняват и стопанисват така, както трябва. За изкупуването е заделен бюджет от близо 700 000 лв. С предимство при класирането ще се ползват по-малките имоти, които са до 2 хектара и тези, които са в съседство с държана гора. След отчитане на тези условия, ще има значение и цената. Всеки собственик ще може да предложи цена, след което ще има предварително класиране. Изготвените правила за изкупуване вече са публикувани на интернет сайта на МЗХ, допълни Танева. Около 350 граждани на ден посещават системата за издаване на електронни превозни билети и подават сигнали, съобщи още пред медиите министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й след въвеждането на системата и в резултат на тези сигнали са се увеличили с 30 процента проверките и издадените актове.

1 200 000 лева е печалбата за първите шест месеца на годината на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян, отчете директорът инж.Арабаджиев.

Вирни се горе