Министър Таня Андреева: Тази есен Девин отново ще има болница

Министър Таня Андреева: Тази есен Девин отново ще има болница

Тази есен Девин ще има болница. Това заяви в родопския град министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която на първото си посещение извън София, се запозна на място със състоянието на лечебното заведение и проведе среща с кмета на общината Цветалин Пенков, членове на общинския съвет и представители на Инициативния комитет за възстановяване на лечебното заведение. На срещата присъстваха и депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, колегата й от ДПС Мустафа Карадайъ и областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов.

Министърът увери, че още този месец започват ремонтни дейности на сградата. Ще бъде осигурена и нова апаратура. Очаква се след актуализация на бюджета на държавата, община Девин да получи средства под формата на субсидия, с които да покрие задълженията на болницата за заплати на персонала и дълговете към доставчици. Министерството на здравеопазването ще осигури средства за ремонт и нова апаратура. Според д-р Андреева нужната сума е над 2 млн. лв. Предвижда се да функционират 4 отделения- хирургично, вътрешно с неврологичен сектор и детско. Министърът Андреева бе категорична, че болницата ще бъде 100% общинска, а няма да е дъщерно дружество на МБАЛ- Смолян с известно преструктуриране, тъй като болниците са търговски дружестваПредстои обявяването на обществени поръчки за ремонтни дейности и апаратура. По отношение на кадрите министърът заяви, че има уверението, че специалисти за болницата ще има, като техният брой и специалности ще са според най-големите потребности. Те ще осигурят базовата медицинска помощ.

„За нас е важно хората да не умират докато получат лекарска помощ. Тук положението е бедстващо”, категорична бе д-р Андреева. Стана ясно още, че държавата ще върне субсидията за общинските болници, особено в малките и труднодостъпни места, за да се гарантира закрила. Размерът ще стане ясен след определено време, като ще има критерии за отдалеченост и достъпност.

„Затворената болница в Девин е пример за тежка политическа грешка в здравеопазването”, заяви д-р Андреева и добави, че е шокирана от тежкото състояние на здравеопазването в тази част на Родопите, тъй като и екипът на Спешна помощ е недостатъчен. Тя нарече отношението на бившите управляващи към района – геноцид над хората и изрази недоумение как досега не се е решил проблема. „При изхарчените милиони за пи ар на бившето правителство, милионите за подслушване и летенето с Авиоотряд 28 е геноцид 30 000 души от три общини да бъдат оставени без адекватна лекарска помощ”, заяви д-р Андреева.

Здравният министър нарече престъпление в 21 век да умират хора заради липсата на болници и посочи, че според официалните данни 22 души са починали в района, тъй като не са получили навременна медицинска помощ. Министър Таня Андреева бе категорична, че в труднодостъпните райони е задължително да има болници.

По-късно министърът на Здравеопазването се включи в тържествата по случай 90-годишнината на читалище „Родопска просвета”, където съобщи пред десетки жители новината за отваряне на болницата, което бе посрещнато с бурни аплодисменти. Д-р Андреева поднесе поздравителен адрес и книги за библиотеката.

Вирни се горе