Международния ден на хората с увреждания отбелязаха в Центъра за социална рехабилитация в Златоград

Международния ден на хората с увреждания отбелязаха в Центъра за социална рехабилитация в Златоград

На 3 – ти декември в Центъра за социална рехабилитация и интеграция – гр. Златоград се отбеляза Международния ден на хората с увреждания. Потребителите на социалната услуга ЦСРИ бяха приятно изненадани от посещението на Кмета на Община Златоград – Мирослав Янчев и Председателя на Общински съвет – Златоград, Емилия Кръстева. Приоритет в политиката на местната власт е социалната политика.

Кметът на родопската община изрази задоволството си от работата на екипа на ЦСРИ с хората със специални потребности и от услугите, които се предоставят на територията на Община Златоград. Ежедневно се работи с проблемите по архитектурната достъпност, трудовата заетост, социалното включване и достъпността до образователни и културни институции. Дейностите в Плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа включва мерки за осигуряване на подкрепа в домашна среда и в общността на лица с увреждания и възрастни хора. Това включва осигуряване на социални услуги в домашна среда – личен асистент, социален асистент и домашен помощник. На територията на Община Златоград 86 лица с увреждания получават този вид социална услуга. Предоставя се и топъл обяд за хора живеещи в риск, социално слаби, самотни и възрастни хора. 120 лица от Община Златоград са включени в програмата.

Емилия Кръстева сподели, че винаги на първо място поставя социалната работа с хората с увреждания. „Този ден е специален, в който всички трябва да чуем техните послания и да направим и невъзможното, за да се изпълнят те, за да е по – лек живота им и за да сме по – често заедно“ – каза председателят на Общински съвет – Златоград. На територията на Община Златоград е предвидено в близко бъдеще да бъдат разкрити още социални услуги като Защитено жилище, Дневен център за възрастни хора и Отделение за палиативни грижи, съобщи още Кръстева.

Директорът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – Николай Шопов сподели, че този ден е ден за равносметка за всичко постигнато да този момент в името и за благото на хората с увреждания. От 2003 година се предоставят социални услуги на хора с увреждания и ясно се вижда устойчивото развитие в полза на нуждаещите се. Ежедневно се надграждат дейности. Закупуват се рехабилитационни уреди и средства за физиотерапевтични процедури. Скоро ще бъде доставен и уред за физиотерапия – Преносим комбиниран апарат за двуканална електротерапия и едноканален ултразвук и йонофореза. От този уред се нуждаят 85% от ползвателите на социалната услуга ЦСРИ. В Центъра заложените дейности за 2018г. са изпълнени на 100%. Шопов благодари и на екипа с който работи и заедно постигат успехи в областта на предоставяне на социални услуги в ЦСРИ. След приветствените слова потребителите на ЦСРИ от клуб “Музикотерапия“ изпълниха песента химн на Родопите – „Бела съм бела, юначе“. На всички потребители на ЦСРИ беше предоставен обяд.

Вирни се горе