Мелемов: Роженският събор беше успешен, превърна се в национален празник

Мелемов: Роженският събор беше успешен, превърна се в национален празник

Благодарение на всички областни структури и техните ръководители, които бяха ангажирани в организацията и провеждането на Роженския събор, той беше успешен. Община Смолян изпълни всички поставени задачи, касаещи провеждането на Рожен 2016, а най-важното е, че той протече без никакви инциденти. Така коментира пред медиите кметът Николай Мелемов тазгодишното издание на Роженския събор. Той допълни, че са взети поуки от миналогодишния, когато е имало проблеми с транспортния трафик. Според него се е случила най-важната задача, а именно популяризиране на българския и родопския фолклор и това, че съборът се е превърнал в национален празник. Не на последно място, собствениците на смолянски заведения и хотелиерите са доволни, защото Рожен е марка и развива и туризма. Всички участници, ангажирани в програмата са получили възнагражденията си. „Някои използваха събора за други цели, разнасяха листовки и позиви, а други без да са го посещавали коментираха, че съборът не го бива. Смятам, че Рожен 2016 мина при добра организация, на високо ниво и бе успешен от наша гледна точка. Недоволни винаги ще има”, коментира още Мелемов. Не се знае, кога пак ще организираме събор на Рожен, със сигурност догодина няма да има, категоричен бе градоначалникът.

Зам.-кметът Венера Аръчкова допълни, че Родопската вечер е организирана и финансирана изцяло от община Смолян и е платено на всички, които са участвали в програмата.

„Съобразявахме се с финансовия ресурс, който бе определен от общинското ръководство и Общинския съвет, плюс даренията, които са ни направени от общините Девин, Чепеларе и Баните и дарения от Министерството на културата и с тези приходи на 100% сме покрили разходите, които сме извършили”, каза Аръчкова. Тя посочи, че разходите за община Смолян са от порядъка на 38-40 хиляди лв.

Организаторът на събора Симеон Караколев определи организацията му като най-успешна до момента. „Ние си изпълнихме ангажимента да не се взимат пари за паркиране, да няма пари за вход, тоалетните бяха чисти, площите бяха обслужени и нямаше инциденти. Останалото, което се коментира е в сферата на битовизма”, посочи Караколев. Той заяви, че са изплатени възнагражденията на всички изпълнители за участието им. Зам.-областният управител Адриан Петров коментира, че след участието на ФА „ Родопа” на Родопската вечер, са получили покана за Словения от посланика, който е останал очарован от програмата.

Организаторите посочиха, че Родопската вечер е събрала над 100 хиляди души на поляните, много повече от втората вечер миналата година. Продължава и инициативата на Мелемов да се дарява гайда на деца от социално слаби и безработни семейства. Шестогодишният Борко получи от градоначалника инструмента, защото има желание да стане гайдар.

Вирни се горе