Мелемов: И през юни продължава социалната трапезария, не можем да оставим хората без храна

Мелемов: И през юни продължава социалната трапезария, не можем да оставим хората без храна

Кметът Николай Мелемов обяви, че и през месец юни със средства на община Смолян ще продължи да функционира издръжката на социалната трапезария. Това са наши съграждани в крайно затруднено материално положение и не можем да ги оставим без храна. Нямат и близки хора, на които да разчитат, коментира градоначалникът.

Средствата за издръжка на социалната трапезария в община Смолян са спрени през месец април от Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика. Общината пое издръжката й за месец май, а сега – и за юни. За да се поддържа тази социална услуга са необходими около 5 хиляди лв. на месец. 102-ма жители от Смолянска община получават храна. Най-много са ползващите тази услуга в селата Търън, Момчиловци и Смилян. От месец април те получават пакети с храна за цяла седмица. Пакетите съдържат хляб, месо, сирене и основни хранителни продукти.

68-годишната Неда Данчева от Смолян с радост прие новината, че и през месец юни ще получава пакети с храна. Много се радвам и благодаря на г-н Мелемов и общината, че няма да ни оставят, коментира жената. Аз съм със 153 лв. пенсия, плащам наем, лекарства, ток, вода и не ми остават за храна. От две години ползвам социалната трапезария и благодарение на нея живея и се храня, каза Неда. Община Смолян изпрати писмо до социалното министерство, за да разбере дали отново ще се осигурят средства за тази важна социална придобивка. Оттам са отговорили, че финансирането на дейностите е в рамките на бюджета, с който разполага Фонд „Социална закрила”. През месец септември т.г. община Смолян ще има възможност да продължи предоставянето на услугата, но само за периода октомври – декември 2014 г. А дотогава и след това община Смолян трябва да търси начини, за да продължи да храни нуждаещите се. Услугата ползват хора без доходи, без близки, самотно живеещи лица и семейства, инвалиди и др.

Вирни се горе