Мелемов и Чолакидис дадоха старт на съвместен проект за 1,2 млн. евро

Мелемов и Чолакидис дадоха старт на съвместен проект за 1,2 млн. евро

Кметове на Смолян и Авдира Николай Мелемов и Василис Чолакидис дадоха днес старт на съвместните дейности по проект „Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество”, осъществяван по Програма „Европейско териториално сътрудничество ”Гърция – България 2007 – 2013“.

Пред медиите бяха представени основните дейности и очакваните резултати от изпълнението на проекта, който е в размер на 1 159 042 евро, от които 841 492 евро са за община Смолян и 317 550 евро за община Авдира. Продължителността му е 24 месеца, съобщиха от общината.

“Сигурен съм, че заедно ще работим добре и ще развиваме трансграничните ни отношения, като от този проект ще могат да се възползват и хората”, посочи Мелемов. От своят страна кметът на Чолакидис добави, че проектът ще помогне още по-доброто сътрудничество с община Смолян.

Общата му цел е да допринесе за устойчиво развитие и повишаване качеството на живот в трансграничния регион чрез подобряване на инфраструктурата и популяризиране на природните ресурси в двете защитени местности със значителна екологична стойност: „Соскучански дол” в община Смолян и езерото Вистонида, община Авдира.

На територията на община Смолян се предвижда да се изгради и оборудва Посетителски информационен център в традиционен родопски стил, рехабилитация на пътя до него и рехабилитация на екопътеката “Каньона на водопадите”, обяви ръководителят на проекта Ефтима Петкова.

Предвижда се ремонтирането на съществуващите мостове по пътеката и окончателното й завършване, оформянето на кътове за отдих и панорамни площадки, поставяне на указателни и информационни табели, с подробна информация за представителите на флората и фауната в региона. Района на резерват “Сосковчето” е изключително богат на ценни растителни и животински видове. Неговата територия се обитава от 195 вида гръбначни животни, 44 вида бозайници, 43 вида птици, сред които глухар и лещарка, 4 вида риби, 2 вида земноводни и 4 вида влечуги. В неговата територия виреят и 190 растителни вида, като 16 от тях са с природозащитен статус, 4 са включени в Червената книга на България и 95 лечебни растения. От своя страна гръцкото езеро Вистонида е с площ 42 хектара и е основен воден рецептор на планинската верига Родопи, като е една от най-големите лагуни в Гърция. Езерото и зоната около него се характеризират с изключителна екологична стойност и са богати на разнообразие от птици, растителни и животински видове, поясниха гръцките партньори. По проекта покрай езерото ще се изгради дървен мост с дължина около 1 км, защото теренът там е блатист и кален. Мостът ще завърши с наблюдателна площадка от която посетителите ще могат да се наслаждават на изгледа и наблюдават представителите на флората и фауната, характерни да региона. Двете страни, партньори по проекта, увериха, че до следващия летен сезон проектът ще бъде завършен и туристите ще могат да посещават двете защитени местности в общините Смолян и Авдира.

Вирни се горе