Мелемов: Ако правителството не помогне на ансамбъл „Родопа” не съм обнадежден за неговото бъдещето

  Мелемов: Ако правителството не помогне на ансамбъл „Родопа” не съм обнадежден за неговото бъдещето

Ако правителството не помогне целево за издръжката на ансамбъл „Родопа” не съм обнадежден за бъдещето на културната институция, а иначе забавените заплати ще ги изплатим. Това каза кметът Николай Мелемов на среща с представители от ансамбъла. Той припомни, че през 2011 г. предишното правителство подпомогна издръжката, но сега пак сме на изходна позиция. Градоначалникът предложи да се напише писмо до културния министър, да се ангажират и депутатите и изобщо всички, които имат лостове да помогнат, за да съществува ансамбъла. Мелемов припомни, че финансовото състояние на общината е трагично, миналата година са разплатени 6 млн.лв. стари задължения и има още толкова за изплащане. Отделно се изплащат лихви и главница по заем. Поне ми е чиста съвестта, че не съм натрупал аз тези задължения, посочи кметът.

Трябва да се събират средства и приходи в местна дейност, за да има пари за заплати и издръжка на ансамбъла, който е местна делегирана дейност, обясни и гл.финансист Венера Аръчкова. На месец за заплати и осигуровки са необходими между 25-30 хиляди лева.

Това означава да постъпят средства от данъци и от продажба на общинска собственост, но съветници не приемат нашите предложения, коментира на срещата Мелемов . Той пое ангажимент другата седмица да бъдат изплатени заплатите на ансамбъла за месец юни, а Аръчкова припомни, че в трудовите договори е упоменато, че заплати се изплащат до 30 –то число на месеца, следващ месеца за който се дължи възнаграждението. Реално за юни закъснението на заплатата е седем дни, обясни Аръчкова.

Като синдикалист Златина Узунова обясни, че от името ГД ДНЕС е пуснала писмо до културния министър и е получила уверение, че в края на август , началото на септември ще има такава среща, вероятно в Смолян. Нещата са сериозни, хората са без заплати, посочи Узунова и ние ще направим това, което е необходимо, за да запазим ансамбъла. Трябва да обединим усилията си, защото искаме да имаме ансамбъл, но трябва държавна помощ, за да го издържаме, каза още Мелемов.

Вирни се горе