Мегапроект стартира на територията на три смолянски общини

Мегапроект стартира на територията на три смолянски общини

Намаляване на такси смет и нови работни места ще осигури изпълнението на проекта за изграждане на инсталация за компостиране и за предварително третиране на боклука

Три ефекта ще се постигнат след реализирането на мегапроекта за изграждане на инсталация за компостиране и за предварително третиране на боклука: на първо място ще се намали обема на отпадъците и ще се осигури поддържане на чиста околна среда, на второ място ще се постигне намаляване на таксите за смет за населението, след реализирането на проекта и не на последно място ще се осигурят на нови работни места, така обобщи накратко проекта кметът Елин Радев.

В изпълнение на целите по чл. 31 от Закона за управление на отпадъците както и Националния план за управление на отпадъците Общините от Регионално сдружение за управление на отпадъците – Доспат, а именно Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница, съгласно изготвения анализ на необходимостта от допълнителна инфраструктура предвиждат изграждане на компостираща инсталация за зелените отпадъци и на инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. И двете инсталации ще обслужват населението на всичките пет общини. С изграждането на инсталациите и закупуването на необходимото оборудване за тяхното функциониране и след въвеждането на системата за разделно събиране на зелените отпадъци, общините ще могат да отклонят зеления си отпадък от общо депонирания, чрез инсталацията за компостиране, а чрез инсталацията за предварително третиране на битовите отпадъци ще отделят рециклируемите фракции, като по този начин ще намалят с минимум 50% количеството депонирани битови отпадъци.

След реализацията на проекта ще се намали количеството на входящия материал на изграденото Регионално депо за неопасни отпадъци, което ще доведе до удължаване на неговия експлоатационен живот.

Основната цел на проектното предложение е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци, чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и за разделно събиране и рециклиране чрез компостиране на зелените отпадъци.

Изграждането и въвеждането в експлоатация на инсталациите по процедурата, както и осигуряването на разделното събиране на зелените отпадъци от общините членуващи в РСУО Доспат ще допринесе за постигането на Специфична цел 1 на приоритетна ос 2 “Отпадъци” на ОПОС 2014-2020, а именно “Намаляване на количеството депонирани битови отпадъци”.

Чрез изпълнение на мерките заложени в проектното предложение на РСУО Доспат ще се подпомогне постигането на националните цели, заложени в българската нормативна уредба и в НПУО, за ограничаване до 2020 г. на количеството на депонираните биоразградими отпадъци до 35% от общото количество на същите отпадъци, образувани към 1995 г., и за увеличаване до края на 2020 г. на дела рециклирани отпадъци до не по-малко от 50 % от образуваните битови отпадъци, както и тези свързани с йерархията за управление на отпадъците:

  • предотвратяване на образуването им;

  • подготовка за повторна употреба;

  • рециклиране;

  • друго оползотворяване, например оползотворяване за получаване на енергия;

  • обезвреждане.

Изпълнението на проектното предложение ще допринесе за изпълнението на задължението на България като държава – членка на ЕС, произтичащо от чл. 6 от Директива 1999/31/ЕО относно депонирането на отпадъци, за приемането на мерки да се депонират само отпадъци, които вече са били третирани. Регионите, за които е идентифицирана необходимост от изграждане на инсталации за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци, са включени в индикативен списък в Приложение № 3 и № 4 на НПУО и РСУО Доспат е един от регионите идентифицирани с такава необходимост от изграждането на допълнителна инфраструктура.

Община Доспат участва в Регионално сдружение за управление на отпадъците регион Доспат, съгласно “Национален план за управление на отпадъците” 2014 – 2020 г., заедно с общините Сатовча, Борино, Девин и Сърница.

Регионалната система за управление на отпадъците (РСУО) по смисъла на ЗУО се обслужва от изградено регионално депо за неопасни отпадъци в с. Барутин, община Доспат. Депото за твърди битови отпадъци Доспат (ДТБО) се намира на 2,4 км от центъра на с. Барутин в посока З-ЮЗ. Площадката е поземлен имот № 150 с площ 38,434 дка. Капацитетът на Регионално депо, включващо: Клетка 1 е 6 t/24h и общо 147 000 t (131 133 m3), като свободния капацитет на депото към 2014 г. е 18 746.75 куб. м. Депото функционира и отговаря на нормативните изисквания.

На територията на РСУО – Доспат няма изградена или изграждаща се инсталация за компостиране или за анаеробно разграждане на зелени и/или биоразградими битови отпадъци, както и инсталация за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци. Съгласно чл. 19 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) кметът на общината организира управлението на битовите отпадъци, образувани на нейната територия. В тази връзка, съгласно методическите указания за разработване на общински програми за управление на отпадъците, утвърдени със Заповед № РД-211/31.03.2015 г. от министъра на околната среда и водите, е изготвена Програма за управление на отпадъците на Община Доспат, приета от Общински съвет – Доспат. В Програмата са предвидени мерки за разделно събиране на зелени/ биоразградими отпадъци с цел компостиране/анаеробно третиране, както и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, които мерки отговарят на настоящото проектно предложение и насоките по приоритетна ос 2 Отпадъци на ОПОС 2014-2020.

Както вече съобщихме, вчера Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев и кметовете на общините Сатовча, Девин, Борино и Сърница подписаха договорът за изграждане на инсталация за отпадъци в община Доспат по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.". Министърът на околната среда и водите Нено Димов също положи подписа си върху договора.

Договорът с Община Доспат е за изграждане на инсталация за компостиране и за предварително третиране на боклука. Целта е намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени отпадъци е с капацитет 2150 тона годишно. Съоръжението ще преработва 6400 тона смесено събрани битови отпадъци годишно. Двете инсталации ще обслужват над 40 000 жители на територията на общините Доспат, Сатовча, Девин, Борино и Сърница.

Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв. ОПОС осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 7,3 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца.

Вирни се горе