Медиците от МБАЛ „Девин“ излизат на протест

 Медиците от МБАЛ „Девин“ излизат на протест

Медиците от МБАЛ „Девин“ излизат на протест, искат удължаване на мандата на изпълнителният директор на болницата

Днес, медиците от МБАЛ „Девин“ излизат на протест, като целта им е удължаване на мандата на сегашният изпълнителен директор на лечебното заведение Радка Грозданова. В митинга, който е с начален час 10:30 се очаква да се включат и жители от общините Девин, Борино и Доспат.

До напрежението в болницата се стигна, след като с решение на местният общински съвет бе обявен конкурс за длъжността изпълнителен директор. Работещите настояват да се удължи мандата на сега изпълняващата длъжността, като според тях това е позволено от закона.

По първоначална информация, протестът ще се състои пред общинската сграда в Девин. Протестиращите ще настояват техният глас да бъде чут и Грозданова да остане на поста, ако обаче това не се случи, някои от медиците са готови да хвърлят оставки, с което сериозно да се затрудни дейността на лечебното заведение, което през годините е затваряло врати.

„Активно ще се включа в митинга, защото мисля, че за пореден път се извършват експерименти с това лечебно заведение, а не се знае какъв ще е крайният резултат от тях. Търсим подкрепа от населението, като същевременно ще ги запознаем със ситуацията, която се създаде, след обявяването на конкурс за нов изпълнителен директор. Надявам се, да бъдем чути и да бъде удължен мандатът“, коментира Дияна Чаушева – медицинска сестра в лечебното заведение и общински съветник в Девин.

Според нея, ако не бъдат чути е възможно да има подаване на оставки от страна на лекари, които са изключително важни специалисти за дейността на болницата, като ендокринолог, пулмолог, клиничния и рентгеновият лекар.

„На този етап лично те споделят, че не биха продължили да работят в болницата, ако на поста не остане Радка Грозданова. Това ако се случи, ще е колапс за болницата“, добави Чаушева.

Според нея, само един от лекарите да напусне, като лекаря от клиничната лаборатория или рентгенологът, болницата престава да има възможност да работи и извършва дейности по клинични пътеки.

На този етап все още изпълняващата длъжността изпълнителен директор, Радка Грозданова не е подала документи за новият конкурс. Опитите да се свържем с нея останаха неуспешни. Мандатът на Грозданова изтече още през пролетта на м.г., а конкурсът за поста бе обявен през май т.г.

Според общинското ръководство на Девин, обявяването на конкурса е нормална и задължителна процедура, като в него могат да участват, всички желаещи, които отговарят на критериите, включително и сега изпълняващата длъжността.

„Практиката на сегашното общинско ръководство, заложена в управленската ни програма е на ръководни длъжности, след като те бъдат освободени поради пенсиониране, напускане или изтичане на мандата на заемащите ги до момента служители, за същите да се провежда конкурс.

Такъв е случаят с изпълнителния директор на МБАЛ „Девин " ЕАД. Тази длъжност е мандатна, мандатът е три години и той е изтекъл през м. Март 2017 година. Това наложи по моя докладна записка, Общински съвет – Девин, да вземе горното решение“, се казва в разпространено становище от кмета на общината Красимир Даскалов.

Кметът е категоричен, че с обявения конкурс не се крие никаква опасност за съществуването на лечебното заведение, а още по – малко за служителите в него.

„Нагнетяването на напрежение и създаването на усещане за страх и несигурност у населението на трите общини, за евентуално затваряне на болницата, преобразуване на нейната собственост или превръщането й във филиал на по – голяма болница са поредните фалшиви новини, изфабрикувани от представители на опозицията“, категоричен е Даскалов.

В заключение, градоначалникът на Девин припомня, че благодарение на усилията на общинското ръководство е увеличен лимитът на лечебното заведения, благодарение на което постъпват повече пари в касата на болницата и се изплащат редовно заплати на медицинския персонал.

„Призовавам жителите на трите общини към спокойствие, а служителите на МБАЛ „Девин " ЕАД да продължат, както до сега добросъвестно и професионално да изпълняват високоотговорната си и хуманна мисия да се грижат за здравето на нашите съграждани, без да се поддават на манипулации и провокации от определени личности, търсещи политически дивиденти“, се казва още в становището на кмета Красимир Даскалов.

Вирни се горе