Община Смолян: Дора Янкова е виновна за забавените проекти!

Община Смолян: Дора Янкова е виновна за забавените проекти!

Право на отговор!

Искаме да заявим, че Дора Янкова е виновна за забавените проекти

Изложените факти са по повод изявление на екскметицата по време на пресконференция, дадена в понеделник от областната организация на БСП в Смолян

Искаме още сега, а не след година да заявим, че Дора Янкова е виновна за забавените проекти. Този факт може много лесно да бъде проверен с надлежно датирани документи и кореспонденции, а не с популистки изказвания, в които дамите и господата от БСП са безспорни корифеи. Два от договорите по Европейско териториално сътрудничество са подписани през април 2011 г., а третият – през юни 2011 г. Нека г-жа Янкова обясни какво беше свършено за 8 месеца /от април до ноември 2011 г./? Отговорът е, че бяха избрани екипи по проектите и нищо повече. През следващите 10 месеца /от декември 2011 г. до септември 2012 г. / и към днешна дата имаме приключили процедури и започва работа на терен по всички основни поръчки, както и по различните договаряния с по-малка стойност. Този факт може да бъде подплатен с документи, а не с приказки от партийни офиси. Нека всеки грамотен човек сам прецени, дали първите или следващите „10 месеца” са били по-ползотворни и на кого административния капацитет му куца. Кои поръчки е изпращал Илия Годев в Солун не можем да коментираме, защото по тази програма и по тогава действащия ЗОП, процедурите не е трябвало и не са изпращани за съгласуване в Солун. Проверете г-жо Янкова, дали не сте изпращали някакви партийни документи, свързани с ангажименти в Гърция, защото определено не са били общински. Не е лошо гражданите да бъдат запознати със собствеността на земята в района на Сосковчето. Процедурата по нейното закупуване от Министерство на земеделието към декември 2011 година беше в задънена улица. Ако толкова милеете за района не беше лошо поне това да придвижите. За щастие на смолянската общественост, след множество срещи и действия от страна на новото ръководство на общината, процедурата е завършена и вече може да започне строителство в отредения имот. Инж. Палагачева хвърли не малко нерви и усилия, за да може да приведе в нормален и изпълним вид заварената „каша”, така че не след година г-жо Янкова, още сега заявяваме, че забавянията и несвършената работа са запазена марка на вашето управление. Защо не е решен въпросът с водата и електроснабдяването, след като е имало одобрени проекти, е отделен въпрос, но въпреки 10 месечното безвремие, проектантите и строителните експерти в общината са намерили решения и въпреки забавянията по проекта може да започне работа. Напомняме Ви, че вашият компетентен екип явно е изпращал ненужно процедури в Солун, а е пропуснал да изпрати в АОП процедурата по проектирането на предстоящия воден цикъл, с което бяха загубени 2-3 месеца и от проекта по ОП „Околна среда”.

По повод на Българо- германския център за професионално обучение е добре да се спомене, че по времето на г-жа Янкова заплатите се изплащаха от проекта и въпреки това дейност там почти нямаше. Нека екскметицата спомене и какви задължения бяха наследени от новото ръководство и че нямаше пари да бъде платен тока, да не говорим и за заплатите /добре познат модел от вашето управление/. Центърът е нужен на града и е функционален към момента, благодарение на неимоверните усилия на новото му ръководство. То обаче има ангажименти и притеснения от това дали ще има работа, от къде да се привлекат клиенти, потребители и приходи, за да има издръжка и заплати, за разлика от притесненията на предишното ръководство дали и кога ще дойде заплатата от проекта, пък тока и дейността няма да ги мислим…може общината да плати. Колкото до ръководителя на Българо-германския център въпросът е зададен не до когото трябва, защото на всички е ясно, че центърът се управлява от държавно предприятие, а не от общината. Може би на принципа на „добрите и изпитани практики” от предприятието е трябвало да търсят изключително подготвен човек, с капацитет от Неделино или региона или евентуално някой роднина на кмета?

Хубаво е да запознаем хората и с така наречената „Норвежка къща” или ДАНО центъра в Момчиловци, която се рекламира като хотел в интернет пространството. Да, много е добре, че я има, хубаво е, че е изградена по проект, след като парите по еврофондовете в България бяха възстановени. Но нека се запитаме какво се случва там, какъв ангажимент има общината? Ето ви и отговора – общината е предоставила сградата, ангажирала се е с проекта, изплаща взет кредит по повод собственото й съфинансиране и като краен резултат къщата се стопанисва от НПО, което дори не е благоволило да си плати тока. Сигурни сме, че при подобни условия доста неправителствени организации биха проявили интерес за подобни проекти. Въпросът е къде е ползата за Момчиловци, къде е ползата за общината и къде е ползата за хората?

Нека споменем Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Това е договор, който вие сте подписали, г-жо Янкова, с ясните му правила, методически указания и ангажименти. Колкото до парите за изграждането на плана Ви информираме, че те са посочени в чинно разработения от Вас проект и бюджет. Не са измислени от новото ръководство. Явно г-н Апостолов е бил ангажиран или в качеството си на председател на общинския съвет или като процесуален представител на общината, че чак сега е забелязал какъв проект и при какви условия е подписала тогавашната кметица. В интерес на точността /която явно не ви е присъща/ общата стойност на проекта е 460 хил. лв., като договора на консорциум „Урбанико” е за около 290 хил. лв. Нека не заблуждаваме обикновения гражданин, че видите ли някой ни поставя рамки и то в последния момент. Условията са били ясни при подписването на договора и тук изниква въпроса: Защо тогава не сте направили постъпки пред МРРБ да се променят правилата /които важат за цялата страна/ или просто сега залагате на популистки изказвания без капка здрав разум в тях. Отделен въпрос е, че не трябва да заблуждаваме гражданите, че само в тези зони ще бъдат насочвани европейски пари. В зоните определени в такъв един план ще бъдат насочвани пари по ОП „Регионално развитие”, която е само една от възможностите за европейско финансиране. Трети и четвърти са въпросите, че по зоните има още много работа и че винаги може да се направи и втори такъв интегриран план. Правилата обаче са ясни, европейски и явно във Вашето управление не са ви притеснявали, но сега, видите ли, се появявате като спасители на бял кон.

Радваме се, че г-жа Янкова намира време за медийни изяви при кратките й посещения в Смолян, участва в обществени обсъждания, като буден гражданин, но искаме да попитаме, къде беше будната й съвест по времето, когато бяха изхарчени банковите гаранции и даренията на хората, къде бяха безценните й специалисти по време на огромните забавяния по проекти, кой трябва да плати хонорара на фолк-певицата Биляна, която е пяла по случай новата 2009 година, къде са парите за храната в детските градини… Има още много въпроси, нерешени проблеми и объркани проекти, които за съжаление ще бъдат в тежест на всеки гражданин на общината, която заробихте с кредити и задължения за години напред. Нека хората съдят по делата и реално свършената работа, а не по популистките изказвания на политици, на които преди по-малко от година хората ясно казаха: „Не ви искаме повече в управлението на Смолян”.

Ръководството на Община Смолян

Вирни се горе