Мартенското бедствие продължава

Мартенското бедствие продължава

Към тази сутрин до почти всички населени места в област Смолян вече е пробит път през снега, но в общините Мадан и Рудозем от петък няма ток. И трите рудника в Мадан са наводнени, положението е повече от бедствено.

И тази сутрин остава тежка ситуацията в областите Кърджали, Смолян и част от Пазарджик – прохода Юндола от Велинград към Батак, съобщи шефът на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров по ТВ7.

”Третокласната пътна мрежа в Смолян остана затворена и тази нощ за всички превозни средства. Това се прави от Пътна безопасност, защото нямаме връзка заради изключеното електрозахранване, липсва връзка, както с нашите екипи, които разчистват пътищата, така и хора, ако изпаднат в бедствена ситуация не могат да подадат сигнал”, посочи инж. Лазаров.

По думите му пътищата са били проверени, преди да бъдат затворени през нощта до тази сутрин. Лазаров изрази надежда през днешния ден третокласната пътна мрежа да бъде отворена.

"Има много паднали дървета, свлечена скална маса на част от тях, така че наистина е тежка задача на поддържащите фирми в тези региони”, допълни обаче той.

Някои от селищата в Смолянско вече имат ток, но над 120 населени места в планинския регион от петък са без електрозахранване. Все още близо 100 родопски селища са откъснати от света. Издирваният мъж от Кремене е открит жив и здрав, той е останал при стадото си.

Целият състав на 101-и Алпийски батальон помага на община Смолян, роторният снегорин на военните е предаден на разположение на местната власт, заедно с наличната техника и личен състав, каза областния Недялко Славов.

По отношение на ВиК имаме много проблеми, поради това, че няма електрозахранване към помпите и много населени места са без водоснабдяване. Осигурен е агрегат от 101-и Алпийски батальон и е предоставен на разположение на ВиК дружеството.

Възстановено беше електрозахранването в Смолян, Пампорово, Чепеларе, Девин, Борино, Златоград и Доспат. В останалите общини Рудозем, Баните, Мадан и Неделино има проблем с тока във всички населени места. Мобилизирани са допълнителни екипи и извън областта за решаване на проблемите. За разчистване на пътищата е привлечена допълнителна техника, като целта е до утре вечер републиканската мрежа да бъде проходима, а след това усилията ще бъдат насочени към общинската пътна мрежа, каза областният управител Недялко Славов. Смолян е в най-тежко положение с пътищата.

Вирни се горе