Мария Караиванова, фондация „Искам бебе”: „Призовавам смолянчани да кандидатстват за подпомагане от фонд „Ин витро” в Община Смолян”

Мария Караиванова, фондация „Искам бебе”: „Призовавам смолянчани да кандидатстват за подпомагане от фонд „Ин витро” в Община Смолян”

„Призовавам всички смолянчани, които имат репродуктивни проблеми, да се възползват от фонд „Ин витро” в община Смолян, да подготвят необходимите документи и да кандидатстват”. Това каза Мария Караиванова – координатор на фондация „Искам бебе” за Смолянски регион. В края на месец април изтича първият срок, определен от Община Смолян, за подаване на документи за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от региона. Общинският съвет в Смолян прие и Правилникът с критериите за кандидатстване. „За съжаление обаче в Общината все още няма подадени документи”, посочи Мария Караиванова. Кандидатите трябва да отговарят на няколко критерия: да са български граждани, притежаващи постоянен адрес на територията на Община Смолян през последните три години; да нямат задължения към Общината или данъчни задължения към държавата; да са с непрекъснати здравно-осигурителни права; да са семейства или лица, живеещи на семейни начала, което се удостоверява с необходимите документи; да е налице доказан стерилитет, удостоверен с медицински документи. В чл.5 от този правилник са упоменати и документите за кандидатстване. Сформираната от община Смолян Комисия, заседава в едномесечен срок след изтичане срока за прием на документите, като първата комисия ще разглежда постъпилите заявления в началото на месец май. „Уверявам ви, че Комисията ще работи анонимно, каза още Караиванова. По думите й сумата, която ще се отпуска на семействата ще бъде различна, в зависимост от случая, като най-голямата е до 2000лв, освен в случаите на семейства, които чакат за донорска яйцеклетка – до 2 500 лв. Самата Мария Караиванова е заченала ин витро и обясни, че процедурата не е болезнена. „Положителният резултат обаче е най-прекрасното чувство – да заченеш и да родиш дете, да дадеш нов живот, изпълнен с много любов и надежда”, каза още Мария Караиванова.

Заявления на кандидатстващите семейства се приемат в Приемна №1 „Деловодство” на Община Смолян на адрес:

гр. Смолян, бул. „България” 12.

За допълнителна информация, можете да се свържете с Мария Караиванова на тел: 0879 468 695.

Вирни се горе