Мадан получи пълна подкрепа от Европа за следващият програмен период

Мадан получи пълна подкрепа от Европа за следващият програмен период

При изключителен интерес премина информационния семинар, организиран от евродепутата проф. д.т.н. инж.Владко Панайотов, член на Европейския парламент (АЛДЕ, ДПС), който се проведе вчера в Мадан. Основната обсъждана тема по време на мероприятието бе «Нови политики и инструменти за посрещане на предизвикателствата на устойчивото развитие на регионално ниво», съобщиха от общината.

Информационното събитие бе организирано с цел да се представи политиката на Европейския съюз за устойчив растеж и насърчаването на екологично устойчиви практики, както и ефективно използване на ресурсите в следващия програмен период 2014 – 2020 г., А също така и ролята на иновациите в технологичния сектор за посрещане на бъдещите предизвикателства. Лекторите проф.Вльдко Панайотов и г-н Джордж Кремлис, началник на отдел „Политика на сближаване и ОВОС“ към ГД „Околна среда“, Европейска Комисия, представиха и обсъдиха с присъстващите така и някои от най-новите технологични достижения в избрани ключови области като опазването на околната среда, преработката на битови отпадъци, както и потенциалът за създаване на нови „зелени“ работни места и икономически растеж чрез производството на биомаса и внедряването на модерни зелени технологии. Бяха представени основните приоритети в политиката на Европа за опазване на околната среда и развитието на устойчиво селско стопанство за следващия рамков период 2014-2020 г. и възможностите, които тези политики могат да създадат за развитието на Мадан. Дискутираните теми предизвикаха изключителен интерес сред присъстващите, които побързаха да зададат и своите въпроси в областта на минния отрасъл, който е и основен за Мадан. Въпроси бяха повдигнати и по темите за информираността на младите за новия програмен период и предизвикване на техния интерес за активно участие. В отговорите на тези и още много въпроси проф.Панайотов и г-н Кремлис изразиха пълна подкрепа за Мадан в реализирането на проекти, свързани с екологията и водите, земеделието и др. През следващия период на финансиране.

В края на семинара кметът на община Мадан Фахри Молайсенов изрази удовлетвореността си от предоставената възможност да се подпомогне и развие създаването на подходяща мрежа между заинтересованите страни като администрацията, бизнеса, неправителствени организации и др. и представителите на Европейския парламент и Европейската комисия, в лицето на проф.Панайотов и г-н Кремлис. Представителят на Еврокомисията за първи път посещава Мадан, но по негови думи изключителното посрещане, чистият град и величествена природа и не на последно място подкрепа за утвърждаването на Мадан като европейски град са основните фактори, които ще го доведат отново в миньорския град.

Вирни се горе