Лют диалог в парламента си устроиха Станишев и Борисов

Лют диалог в парламента си устроиха Станишев и Борисов

Oчакваният сблъсък между Бойко Борисов и Сергей Станишев се случи по време на дебатите в парламента по президентското вето върху бюджета. Изказване на Станишев предизвика реплика на Борисов, последвана от размяна на словесни удари. Станишев с думите си продължи тактиката, възприета за днес от БСП към сериозна атака срещу президента и мотивите му да наложи вето

ГЕРБ се отрече от Симеон Дянков и го изгониха като парцал. Остана последният мохикан Росен Плевнелиев, който иска да се запази бюджетът на Симеон Дянков, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. “Последният мохикан” пък според него е избран с манипулации, а две години е премълчавал всички безобразия, съсипали българската икономика и гражданското общество.

“Не вярвам президентът да не знае, че няма частично вето върху Закона за държавния бюджет. Лицемерие е да кажеш, че подкрепяш социалните разходи, но налагаш вето върху останалите части от бюджета”, коментира Станишев.

Той изброи отново мотивите за актуализацията и на няколко пъти подчерта, че не вярва президентът наистина да не ги осъзнава.

По думите му-" в такъв случай, мотивите за ветото са или тежка политическа амнезия", или “раздвоение на личността”. Защо през 2010 година, когато приходите бяха занижени с близо 2 млрд. лв. преди изтичане на полугодието г-н Плевнелиев мълча, попита червеният лидер. Защото АМ “Люлин” беше оскъпена с 60 млн. лв, а МРРБ получи 355 млн. лв повече, продължи с припомнянето той. Тогава сегашният президент беше за увеличение на дълга с 800 млн. лв и не възможно да не помни всичко това", сигурен е Станишев.

В крайна сметка Станишев констатира, че ветото е част от „огромните напъни да се попречи на възстановяване на парламентаризма и на нормалната демократична държавност”.

След лидерът на БСП, думата моментално взе и Бойко Борисов. Бившият премиер атакува остро колегата си от лявата част на залата. “Сега разбирам защо Станишев не е премиер – сложил е Орешарски да му бере срама”, констатира Борисов, според когато от думите на лидерът на БСП се виждало как при неговия мандат на премиер “Царя и Доган му давали указания”.

Заемът от 800 млн. лв за земеделците Брюксел го върна в пълен размер още през април, настоя още веднъж Борисов.

Относно обвинения на Станишев, че 41-то Народно събрание е било превърнато в “гумен печат на властта” Бойко Борисов отвърна, че не знае какъв е бил предишния парламент, но депутатите поне са идвали спокойно на работа, а сега не минава и ден, без да преминават през полицейски кордони.

“Не съжалявам, че сме излъчили г-н Росен Плевнелиев за президент от нашата партия, но излъченият от вас президент Георги Първанов горчиво съжалява, че Вас ви е излъчил за негов наследник”, констатира Борисов, с което очаквано предизвика възгласи от цялата зала.

“Актуализирайте каквото искате, но след една година ще се чудим какво да правим с изхарчените пари”, призова Борисов, а точно когато се опита да припомни отново какво са представлявали преди той да дойде на власт проекти като “Дунав мост 2”, зам.-председателят на НС Мая Манолова му взе думата, тъй като отдавна бе изтекло времето му за реплика.

На трибуната за дуплика отново се качи Сергей Станишев, който изрично подчерта, че “не приема съвети за макрорамката на страната от човек, който я е влошил с 8 мрлд. лв.”

Обиден, че не му бе дадена думата за “лично обяснение” на реплика, както гласа правилникът на НС, Борисов напусна залата и продължи коментарите си в кулоарите пред медиите там.

Там той припомни на журналистите обстойно какво е представлявала АМ “Люлин” и как заедно с Брюксел е предоговорил условията, благодарение на които днес новото правителство открива построените от предшествениците им.

“Благодарение на тези пари за кофинансиране, за които той (бел. ред – Станишев) само говори сега, те днес само откриват – откриха “Тракия”, “Хемус”, “Дунав мост” – ние сме ги направили”, настоя Борисов, според когото има опасност благодарение на новият министър регионалното развитие Десислава Терзиев, запомнена от него не по име, а като “министърката с цикламеното костюмче” да спре кофинансирането, което не се вижда в тази актуализация, и всички проекти да се провалят.

Според Борисов лидерът на БСП “толкова много се е изнервил, защото не е лесно човек да е под чехъл”. Запитан под чии чехъл според него е Сергей Станишев, бившият премиер..

Вирни се горе