Лавина блокира линейка на пътя Смолян - Пампорово, снегът вече е пробит

Лавина блокира линейка на пътя Смолян - Пампорово, снегът вече е пробит

Лавина падна в Родопите през изминалата нощ. Около 100 кубични метра сняг са се свлекли от скалите край Манастирския комплекс „Св. Пантелеймон“ по пътя Смолян – Пампорово, предаде БНР.

Вследствие на огромната маса сняг три коли сред тях и линейка са били блокирани за кратко на пътя. Веднага на място е пристигнала техника на снегопочистващата фирма и отворила главния път. Няма пострадали хора.

“Лавина затвори за кратко пътя Смолян – Пампорово в района на храма „Св. Пантелеймон“ тази нощ. Снежната маса от над 100 кубически метра е блокирала линейка и няколко други коли, съобщи заместник – областният управител на Смолян Андриян Петров. Сигналът е подаден на тел. 112 около 1,30 часа. Веднага са се отзовали машините на снегопочистващата фирма, които са успели да пробият снежната маса. Заседналата линейка е освободена, а закъснението й не е било фатално”, коментира Петров.

140 см снежна покривка се образува в курорта Пампорово след валежите и от тази нощ. Хотелиерите прогнозират, че ски сезонът ще продължи до месец април. На територията на Смолянска област няма затворени пътища и населени места без ток.

Близо 60 см е новата снежна покривка в Смолянско. 90 машини почистват пътищата от републиканската пътна мрежа в областта. Те са проходими, няма затворени пътни участъци и бедстващи хора. Всички населени места в Смолянско са с нормално електрозахранване.

Товарните автомобили над 12 тона трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета през Рожен и Печинско.

Вирни се горе