Кулминация от честването на 200 години просветно дело в Широка лъка

 Кулминация от честването на 200 години просветно дело в Широка лъка

Документи от стари архиви сочат, че просветното дело в родопското село съществува от 1818-та, а не от 1831-ва, както досега се смяташе

Ще има рецитал и песни с участието на деца от детската градина, основното и музикалното училище. Ще бъде пресъздадена сцена от килийно училище, мили неща, ще бъде много интересно, съобщи кметът на родопското село Васил Седянков, цитиран от БНР.

Честването е под почетния патронаж на премиера Бойко Борисов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, който е председател на организационния комитет.

Проявите, посветени на 200-та годишнината от началото на просветното дело в Широка лъка, продължиха цяла седмица. В богатата програма бяха включени изложба и среща за духовността с краеведа проф. Ради Радичев, преподавател в Минно-геоложкия университет в София.

Част от програмата бе и регионалната конференция на тема „Първите просветни огнища в Родопите – в миналото и днес", организирана със съдействието на РУО на МОН – Смолян.

Възпитаниците на Националното училище за фолклорни изкуства в селото изнесоха голям концерт за достойната двувековна годишнина на просвета в будното родопско село.

Хора с възрожденски дух и днес живеят в родопското село Широка лъка. Бегли изречения в стари книги навеждат на идеята, че просветно дело там има отпреди 200 години. С амбицията да го докаже се заема директорката на местното училище Маруся Бочукова. А мъждукащата пътеводна светлинка били само едно-две изречения в стари книги. В Държавния архив на Смолян тя открива и доказателствата.

Още в първия ден със служители от архива в края на миналата година открили записки на историка Стефан Калайджиев:

„В 1811 г. в Широка лъка дошло едно бедно, услужливо, пъргаво и весело дете и винаги намирало и работа, и храна, и всичко, което пожелае. Това момче се е наричало Костадин Василев, наречен отпосле Шоко. Роден е бил на 15 март 1798 в село Югово, откъдето избягал. Той имал наклонност да учи, но нямало кой да го прати да следва. И спира се общината на него, намира го много удобен, извиква го и го праща в Пловдивска гръцка гимназия през 1814 г. на общински разноски да следва. След 4-годишно следване той се връща в Широка лъка и се условил за учител. Събрал дребните деца и започнал да учителствува“.

За начало на просветното дело в Широка лъка досега се смяташе 1831 г.

Според досегашните документи първи учител в селото е бил гръцкият свещеник Атанасаки Григориадис (Атанас Григоров). Във втори документ пишело за същия този свещеник: “Згуро чорбаджи след като видял от Шоковото даскалуване, че е по-добре децата да се прибират в училището, отколкото да правят пакости по градините, да учат, за да им е льосно сетня, оти от будаллък прокопсия нема, а от учене зарар нема, има само файдо”. Згуро чорбаджи бил кмет на селото. Той довел гръка от Устово, който станал по-късно свещеник и негов зет.

Трети доказателствен материал сочи, че първият широколъшки учител, който открива училище и събира децата на широколъчани в Паламарчовската къща, е бил Костадин Шоков.

След като се сдобила с архивите Бочукова ги пратила в Националния музей на образованието в Габрово заедно със справка за откритието. На 20 декември получила следния отговор: „Въз основа на изпратена от вас историческа справка и направена от нас проверка потвърждаваме, че просветно дело във вашето селище съществува от 1818 г., но за година на откриване на училището се приема 1864 г. Това ви дава право през 2018 г. да чествате 200 години просветно дело и 154-годишнина на училището“.

„Това ще е повод по-настойчиво да искаме средства за възстановяване на първото класно училище и на църквата“, посочи кметът на Широка лъка Васил Седянков и допълни, че за селото предстоят хубави дни.

Вирни се горе