КРОС питат кмета Мелемов как са избирани фирмите за саниране

КРОС питат кмета Мелемов как са избирани фирмите за саниране

Общинските съветници от КРОС изпратиха питане до кмета Николай Мелемов във връзка с изпълнение на програмата по саниране на жилищните блокове в гр. Смолян.От КРОС изказват съмнения за избора на някои фирми – изпълнители. Сигналът се позовава на оплакване от граждани за некачествена работа по санирането при някои обекти, както и неспазване на сроковете. Неоправданото забавяне от страна на общината е довело до извършване на ремонтните дейности при много ниски минусови температури, както и съответно до внезапното им спиране. Това е причинило сериозни неудобства на живущите в тези блокове. В същото време лошите зимни условия не са попречили на други фирми качествено да изпълнят работата си. В писмото се подчертава, че ремонтите в някои обекти са започнати преди да бъдат издадени строителни разрешения, което е сериозно нарушение. Изказва се съмнение и за инвеститорския контрол по изпълнението и дали се правят текущи проверки на обектите. Съветниците от коалицията смятат, че при някои фирми пакетната цена за кв.м. е прекомерно и необосновано завишена, като най-общо имат съмнения за начина и принципа на избор на фирмите-изпълнители.

В тази връзка КРОС очаква на заседанието на Общинския съвет на 27 февруари г-н Мелемов да отговори на следните въпроси:

  1. Да посочите общия брой на образуваните сдружения на живущите в град Смолян, с които има сключени договори за саниране, като ни посочите номерацията на блоковете и на кои улици се намират.

  2. Да посочите с кои фирми е сключен договор за саниране за всеки отделен блок. Каква е цената и срок на изпълнение по договор? Има ли внесени банкови или други гаранции, преди сключване на договорите? На какъв етап е изпълнението по тези договори към настоящия момент?

  3. Да посочите на коя дата е издадено строителното разрешение за всеки блок? На коя дата е започнало реалното изпълнение на възложените СМР, преди или след датата на разрешителното за строеж?

  4. Да посочите за всяка фирма кога и с какъв уставен капитал е регистрирана? Кой я представлява? Какъв е основният й предмет на дейност? Къде е седалището и адреса на управление? Те членуват ли в камарата на строителите в България и от кога?

  5. По какъв начин и на какъв принцип са определени конкретните фирми като изпълнители на конкретните блокове? Същите имат ли сключени договори след това с подизпълнители, ако има кои са подизпълнителите им?

  6. Кой е изготвил проекта за всеки отделен блок и на коя дата той е съгласуван?

  7. Коя фирма/фирми/осъществява строителния надзор по всеки отделен договор

  8. Кои конкретни лица осъществяват инвеститорския контрол от името на възложителя върху всеки блок? С какво образование са тези лица и каква длъжност заемат?

  9. Посочете каква е „пакетната”цена на квадратен метър определена за всеки блок поотделно

  10. Извършвано ли е частично или цялостно заплащане за всеки блок и какви суми реално са заплатени на изпълнителите до момента?

  11. Правени ли са текущи проверки по начина на изпълнение на проектите на място?

24.02.2017

Вирни се горе