Красимир Даскалов: Девин ще има многофункционална спортна зала

Красимир Даскалов: Девин ще има многофункционална спортна зала

Искаме да привлечем отбори, които да провеждат подготовката си при нас, споделя

Инспектор Красимир Даскалов е роден на 25 октомври 1967 година в град Девин. Завършил е висшето си образование в Национален военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. От 01 април 1999 г. е назначен на длъжност инспектор „Пътен контрол” към група „Охранителна полиция” при РУП-Девин. Спечели кметското място на Девин след балотаж на местните избори през 2015г. Подкрепен е от ГЕРБ.

Интервю за Kmeta.bg

- Г-н Даскалов, какво наследство заварихте в Девин?

Както във всички общини, така и в нашата, най-големият проблем е финансовото състояние, в което се намира тя. Имаме стари задължения под формата на заеми, дължим пари на доставчици и изпълнители на различни обекти. Сумата е от порядъка на 6 до 7 млн. лева. Първият голям проблем, с който аз и моят екип се сблъскахме, са няколкото изпълнени проекта, финансирани по европейски програми, за които обаче не беше осигурено разплащане към изпълнителите. Те бяха свършили своята работа и трябваше спешно да намерим финанси, за да можем да им платим. Съответно трябваше да подготвим документите за Държавен фонд „Земеделие“ и за разплащателната агенция, за да можем да очакваме разплащане от тяхна страна. Така успяхме да върнем взетите кредити, които използвахме за вече извършените дейности.

- Обмисляте ли да вдигнете данъците в общината?

Разсъждавали сме върху този вариант, но той не стои като някакво решение за промяна на финансовото състояние на общината. Мислим да оставим таксите и данъци на текущото ниво. Проблемът е в слабата събираемост. Ще проведем специални акции, за да я повишим. Още не сме измислили под каква форма ще бъдат те, но е важно да стимулираме хората да си платят това, което дължат на общината. Несъбраните данъци са в размер на близо 600 000 лева.

- Готови ли сте с проекти по новия програмен период?

За съжаление нямаме още подготвен проект. Не знам на какво се дължи това… Явно активността на предишния кмет е била доста слаба. Пет проекта в Девин бяха изоставени и не им беше осигурено финансиране. Сега обмисляме варианти и подготвяме хора, които да са способни да изготвят такива проекти. Със сигурност ще кандидатстваме.

- Как ще привлечете добри специалисти при тези заплати?

Вече направих предложение, с което настоявам да има мотивиращо заплащане за хората, които се справят добре в работата си по европроектите. Обмислям тези бонуси да бъдат и за всички служители, които се включват активно в работата на общината.

- В малкото време, в което сте кмет на общината, успяхте ли да привлечете интерес на инвеститори?

Да, има заявени инвеститорски намерения към нашата община. Основно те са насочени към сектора на туризма. Имаме обаче и едно предложение за създаване на предприятие за производството на контактни елементи, каквото преди години в Девин е съществувало. Затова аз се надявам, че все още има подготвени хора в този бранш. Скоро ще имаме среща с хора от фирмата, която проявява интерес и ще им покажем бившето предприятие за контактни елементи. Ако проектът се осъществи, ще бъдат отворени около 70 работни места.

- Какъв е основният път за развитие на Девин?

Това безспорно е туризмът. Както и преди съм казвал в интервю за вашата медия – за нас е особено важно да възстановим и реконструираме напълно водопровода от Беденски бани. Оттам тече една изключителна, една уникална вода, заради която Девин е станал курортен град с национално значение, по-късно и с международно. Този водопровод е в много лошо състояние и вече повече от 7 години лековитата беденска вода не достига до града. Полагаме големи усилия, стартираме процедури, за да реконструираме и модернизираме напълно резервоарите в Девин. Целта ни е да ги напълним с лековитата вода и така всички СПА центрове в града да имат достъп до нея. Надявам се така да докараме не само български, а и чуждестранни туристи и всички, които искат сами да се убедят колко е лековита беденската вода.

- Освен възстановяването на този така важен водопровод за града, какви са другите ви основни цели?

Моят най-важен приоритет е създаването на работни места с дълготрайна заетост. Това е единствената възможност да задържим младите хора в града, а не те да напускат и да търсят препитание в по-големите населени места и чужбина. Проучване какви инвеститори можем да привлечем. Търсим най-вече такива, които да отворят цехове и производствени предприятия.

Друго, върху което ще наблегнем, е пълна реконструкция на градския стадион и изграждане на многофункционална спортна зала. Убеден съм, че в съчетание с минералната вода, която се използва и за лекуване на травми, Девин ще стане атрактивно място за подготовка на спортисти и отбори. Същият модел е приложен в Сандански, но нашите отбори най-често ходят в Турция или Кипър, за да проведат своята подготовка. Девин обаче предлага прекрасни условия, защото климатът е чудесен, зимата е мека. Ако успеем да привлечем спортисти и отбори, това неминуемо ще популяризира района. А тук има какво да се види. Най-малкото, в региона имаме няколко пещери, които са сред най-интересните в България.

Имаме и няколко конни бази и редица други атракции. Предвиждаме да развием и някои археологически обекти и екопътеките около тях. Така, освен че ще популяризираме общината, ще наберем и нови приходи.

- От наши източници разбрахме, че сте имали затруднения с празничната украса.

Предишният кмет Цветалин Пенков спечели награда за най-добра коледна украса. За наше учудване от нея не бе останала и една топка за елха. Цялата украса изведнъж изчезна някъде. Не можахме да намерим и документи в общината, ако случайно е била дарена на някого. Така бяхме принудени да потърсим и други начини, за да придадем празнична атмосфера в града. Имаме чудесна елха, пъстра празнична програма, така че се надявам жителите и гостите на града да са доволни.

Вирни се горе