Кръгла маса с акцент към Смолян и Родопите организират община Смолян, Регионалният исторически музей и АРО

Кръгла маса с акцент към Смолян и Родопите организират община Смолян, Регионалният исторически музей и АРО

Община Смолян, Регионалният исторически музей „Стою Шишков” и Асоциацията на родопските общини организират традиционна Кръгла маса, която тази година е на тема „В кадър:Смолян, Родопите”. Съвместната проява ще се проведе от 13,30 часа на 18 април, четвъртък, в зала 247 в сградата на Общинска администрация в Смолян,съобщиха от музея.

Кръглата маса ще бъде открита от кмета на община Смолян Николай Мелемов. Модератор на заседанието е директорът на РИМ – Смолян Таня Марева. Резултатите от археологическите проучвания на крепостта Калето край смолянското село Кошница ще бъдат представени от двамата археолози в смолянския музей Дамян Дамянов и Николай Бояджиев. Дейностите по европроекта за популяризиране на културното наследство на Родопите и на област Еврос в Гърция, осъществяван от Асоциацията на родопските общини, ще бъдат обобщени от изпълнителния директор на АРО Златка Николова. За Биоразнообразието в Родопите и езерото Вистонида – предпоставка за икономически растеж чрез активно териториално сътрудничество, ще говори от името на община Смолян Ефтима Петкова, директор на дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми и международни и младежки дейности“.

След кафе паузата думата ще бъде предоставена на фотографа Сашо Сарандалиев и Петър Апостолов от ПМГ „Васил Левски“ – Смолян. Тяхната тема е „Културното наследство на Смолян и околностите му в обектива на „Аз, фотографа“ от ПМГ – Смолян по Проект „Успех“. Директорът на РИМ – Смолян Таня Марева ще завърши с темата „Споделени образи от една изложба за Родопите, България и Европа ( фоторазкази за пастири)”.

След изложенията на участниците е предвидена дискусия по представените доклади. Регистрирането за участие в Кръглата маса е определено между 13 и 13,30 часа. Организаторите отправят покана към всички граждани и гости на Смолян, които имат интерес към посочените теми, да се включат с участие в дискусията и Кръглата маса.

Вирни се горе