Косят зелените зони в Смолян

 Косят зелените зони в Смолян

Поради рязкото затопляне и честите валежи се наблюдава избуяване на тревните площи в града. Екипи от отдел „озеленяване“ към почистващата фирма започват косенето на зелените площи от Новия център в Смолян. Приоритетно се работи в зоните около административните сгради, както и тревните площи по бул. „България“. След това служителите ще се насочат към парка и детските площадки на Стария център, „Устово“ и „Райково“. Дейностите се извършват изцяло с моторна техника, като отпадналата трева се събира и извозва своевременно.

Около 40 декара са зелените зони, които се обработват месечно в града. Те са разделени на три категории, като всяка се коси в определен срок. Приоритетно се започва от площите първа категория, които са разположени в централните градски части, около детски площадки и паркове, като ще се косят на всеки две седмици. Втора категория са тези с по-ниско ниво на посещаемост. Те се косят веднъж месечно,а трета категория са междужилищните пространства. Коситбата на зелените зони ще се извършва поетапно, като процеса продължава до края на месец септември.

„Традиционно юни месец се прави пръскане срещу кърлежи. Тогава задължително се извършва косене покрай детски градини, площадки и паркове.“ – допълни инж. Людмил Гочев, ландшафтен архитект. Паралелно с тези дейности се продължава работата по подрязването на храстите, които бързо избуяват и се нуждаят от оформяне.

Вирни се горе