Корейският посланик Шин Менг–хо на среща с кмета Мелемов: Смолян е популярен в Корея с дълголетниците и киселото мляко

Корейският посланик Шин Менг–хо на среща с кмета Мелемов: Смолян е популярен в Корея с дълголетниците и киселото мляко

Смолян е популярно място в Корея с дълголетниците и киселото мляко, каза на среща с кмета Николай Мелемов посланикът на Южна Корея Шин Менг-хо. Негово превъзходителство беше на първото си официално посещение в община Смолян, тъй като от осем месеца е посланик в страната ни. Дипломът каза, че ръководителят на Представителството на Европейската комисия в София Огнян Златев му е препоръчал да посети нашия град, в който по думите му и водата има отлични качества.

Кметът Мелемов запозна госта, че по корейски модел имаме цел, концепция и структура как да изглежда електронната община. Тя е резултат от проведените две среща през 2012 г. с Корейско-българския център за сътрудничество в информационните технологии и координаторът на центъра Йен Джаехонг, на които бяха представени успешни модели и добри практики за електронно управление. На втората среща представител на водеща компания от Южна Корея, посети община Смолян и направи проучване за техническата обезпеченост и евентуалното пилотно въвеждане на тази платформа . Те подготвиха финален доклад с резултатите от проучването. В момента се търсят възможности за реализиране на тази концепция, обясни Мелемов. Посланик Шин Менг- хо каза, че е положено началото на сътрудничеството ни и ще се радва да продължи и в други области. Той посочи, че корейски бизнесмен се е интересувал какви са възможностите за производство на органични гъби, както и че корейска фирма проучва възможности да строи завод за преработка и рециклиране на отпадъци.

Мелемов обяви, че ще окаже пълно съдействие на корейските бизнесмени, ако проявят желание да инвестират в община Смолян. Кметът покани Негово превъзходителство да посети града ни през лятото, за да го запознае с природните и историческите ни забележителности. Надявам се, че ще имаме ползотворно сътрудничество, каза в края на срещата корейският посланик. В срещата взе участие и зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

Вирни се горе