Комитското село Славейно отбеляза 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

 Комитското село Славейно отбеляза 115 години от Илинденско-Преображенското въстание

По традиция в първата събота на месец август в Родопите се честват събитията от Илинденско-Преображенското въстание

Комитското село Славейно отбеляза 115 години от Илинденско-Преображенското въстание. Вчера празника започна с тържествен митинг и панихида за загиналите във въстанието и 142 години от рождението на Пейо Шишманов.

Българският революционер Пейо Шишманов – войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, е роден е през 1876 година в село Карлуково – днешно Славейно, тогава намиращо се в Османската империя. Пред паметника в селото бе строен почетен караул от 101-ви Алпийски полк.

Илинденско-Преображенското въстание е ярък пример за подвига на българите от Македония и Одринско, които влизат в неравни битки с армията на османския поробител, бият се млади и стари, мъже и жени, водени от жаждата за свободен и достоен живот. Въстанието е жестоко потушено след неколкомесечни битки, хиляди невинни българи загиват или са изселени далеч от родните си места. Въстанието не достига желаната свобода, но духът, стремежът за свобода на българите са заредени с нова енергия, а свободата съвсем скоро след него ще бъде извоювана.

На празника присъстваха народният представител Дора Янкова, заместник областният управител Владимир Гърбелов, г-н Преманов, проф.Марангозов, от тракийското д-во Стара Загора, Пловдив, кметове на околните села, общински съветници, 101-ви Алпийски полк, духов оркестър Пловдив, внучката на Пейо Шишманов и други, които поднесоха венци и цветя.

Организатори на честването са община Смолян, Тракийските дружества в България, кметство Славейно, читалище „Съгласие” и местното църковно настоятелство.Празничната вечер завърши със заря!

Днес, 5 август празникът продължи в м. Хайдушки поляни, където бяха поднесени венци пред паметника на преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови. Заместник областният управител Владимир Гърбелов,който поднесе цветя и венци от името на Областна администрация-Смолян отбеляза, че е важно на подобни дати да си припомняме историческите събития, да почитаме героите, които са пролели свидна българска кръв в името на свободата и националния идеал. Венци и цветя бяха поднесени още от общински съветници, партии, институции и граждани.

Вирни се горе