Комитското село Славейно отбеляза 111 години от безсмъртната епопея на преображенци

 Комитското  село Славейно отбеляза 111 години от безсмъртната епопея на преображенци

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, събира родолюбци, за да засвидетелстват своята почит към героите преображенци. Националните тържества, посветени на 111 годишнина от Илинденско – Преображенското въстание започнаха в събота с панихида в памет на загиналите герои за свободата ни,отслужена в храм „Св. пророк Илия”.

„Всяка година се събираме в комитското село Славейно, което е център на борбите в нашия край, за да засвидетелстваме почитта си към преображенци, отдали живота си за освобождението на Родопите. За жителите на Славейно честването на Илинденско-Преображенското въстание е не само въпрос на национална гордост, но е пример и за идните поколения, да не забравят повелята на предците ни” , каза кметският наместник на селото Сийка Касабова, която даде началото на тържествения митинг. С падане на колене и минута мълчание присъстващите почетоха паметта на героите.

„ Илинденско-Преображенското въстание респектира със светлия си патриотичен порив, с идеята за свободна и обединена България. То е събитие с огромно историческо значение, което разчисти пътя на свободното самоопределение, на прогреса и на демократичното развитие на България”, каза в словото си на тържествения митинг зам.-кметът Марин Захариев. Той допълни, че Славейно се е превърнало в комитското село на Родопите и с цялото си население се е приобщило към тази идея. Поклон пред героите на Илинденско-Преображенското въстание и тяхната саможертва”, посочи още словото си Захариев.

Тържествено слово за Илинденско-Преображенската епопея изразяваща мощния български устрем за осъществяването на националния идеал – освобождение и обединение, изнесе академик Стефан Воденичаров – председател на БАН и член на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България. Приветствие от вицепрезидента Маргарита Попово, прочете и Красимир Премянов – председател на Съюз на тракийските дружества в България.

Признателни родопчани, представители на местни и държавни институции и политически партии поставиха венци и цветя пред паметниците на местните хайдути.

Гости на събитието бяха още генерал-майор Нонка Матова, член на Върховния комитет /ВК/ на Съюза на тракийските дружества в България, председатели на тракийските дружества от страната и членове на ВК, доц д-р Христо Гиневски – председател на Историческо дружество – Смолян, ректорът на СУ проф.Иван Илчев, общинският съветник Борислав Георгиев, кметовете на селата Петково и Кутела и др.

Честванията продължиха с тържествен концерт и заря.

Днес в м. Хайдушки поляни бяха поднесени венци пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови и паметника на преображенци.

Организатори на честванията са община Смолян,Съюз на Тракийските дружества в България, Кметско наместничество с. Славейно, читалище „Съгласие ” и Църковното настоятелство.

Вирни се горе