Кметските неволи в Неделино продължават

 Кметските неволи в Неделино продължават

Общинският съвет в Неделино гласува днес избирането на заместващ кмета след обсъждане на решение на ВАС, с което окончателно е отменено предварителното изпълнение на избора на Румен Русанов за кмет от април, предаде Дарик.

Местният парламент избра отново Русанов за заместващ кмета, съобщи председателят на Общинския съвет Огнян Бабачев. Изборът на Русанов е проведен с тайно гласуване на извънредно закрито заседание на местния парламент днес. Заместващ кмета е новата формулировка, която съветниците са приели, след като през април Румен Русанов бе избран за кмет, поради отстраняването от длъжност на кмета Стоян Беширов със съдебно решение.

До днешния избор се стигна след поредица от конфликтни ситуации и съдебни спорове между общински служители, поддържащи обвинения за престъпление по служба отстранен кмет Стоян Беширов от една страна и от друга общинари, избрали Русанов за негов заместник до края на мандата.

За избора на Румен Русанов за заместващ кмета, съветниците отново са допуснали предварително изпълнение и той е встъпил в длъжност още днес. Заместващият кмета е избран с 8 гласа „за”, 2 „против”, а един съветник не е гласувал.

Опасност от блокиране работата по европейски проекти има, ако не се реагира незабавно, коментира Румен Русанов. Той заяви, че ще се направи всичко възможно, за да не се допусне забавяне на проектите, изпълнявани от Община Неделино.

Съдебната сага около избора на кмет след отстраняването от длъжност на Стоян Беширов продължава. По делото за обжалване на решението на съветниците от април се очаква окончателно решение на ВАС. Срещу Стоян Беширов се води досъдебно производство с обвинение за нарушаване и превишаване на служебните права във връзка с обявяването, провеждането, сключването и изпълнението на обществени поръчки, ощетявайки бюджета с около 900 хил. лв.

Вирни се горе