Кметът Николай Мелемов се включи в Инициативния комитет за възстановяване на театъра

Кметът Николай Мелемов се включи в Инициативния комитет за възстановяване на театъра

Сигурен съм, че ще имаме театър в Смолян, но държавата трябва да ни подкрепи. Това каза днес пред медиите кметът Николай Мелемов, който се включи в Инициативния комитет за възстановяване статута на РДТ „Николай Хайтов” . От една страна ми е болно, че поводът, който ни е събрал е ликвидацията на театъра, но от друга страна аз съм непоправим оптимист и мисля, че всяко зло е за добро и ще имаме театър, но искаме държавата да ни подкрепи, посочи градоначалникът. Вече сме извървели доста от нашия път , защото когато се закриваше театъра, един от мотивите беше, че общината няма никакво отношение към сградата и към театъра. Сега вече имаме отношение, въпреки тежките времена и за общината, поясни Мелемов. Той изрази надежда, че когато всички са заедно театър ще има и добави, че Инициативният комитет, който се учреди днес ще си свърши работата. Кметът припомни, че най-голямата грешка през последните две години и половина е това, че театърът спря да функционира като такъв. Кметът добави, че в разговори с негови колеги от другите общини в област Смолян, те също са заявили, че имат нужда от театър и искат постановки да гостуват и при тях. Хората имат нужда от духовност в тези тежки времена. Ако не ни помогне държавата , ние сами ще си помогнем и театър ще има, категоричен е Мелемов. Той не скри съжалението си, че са изгубили доста време в битка с Министерството на културата с надеждата, че те ще влезнат в положение. Община Смолян е показала вече , че има отношение към театъра и всяка помощ ще бъде добре дошла за нас. Сградата ще я поддържаме и ще я развиваме , каза още кметът. Днес пред медиите театралите представиха членовете на Инициативния комитет. Проф. Стефан Данаилов оглавява като председател инициативен комитет за възстановяване на статута на РДТ „Николай Хайтов”. Заради достолепната си възраст от 90 години режисьорът Юлия Огнянова е почетен председател на комитета. В него са също писателят Любомир Левчев, Николай Колев – Босия, певицата Валя Балканска, режисьорът Теди Москов, актьорите Мая Новоселска и Мариус Куркински, композиторът Петър Радевски, театроведи, бизнесмени, местни управници, синовете на писателя Николай Хайтов – Здравец и Александър, както и актьорите от ликвидирания театър. От инициативния комитет започват подписка в областта, готвят протестен митинг, концерт-спектакъл за деня на театъра – 27 март и се заричат, че ако не бъдат чути ще преминат към гражданско неподчинение. Те вече са изпратили отворено писмо до министър председателя Марин Райков и министъра на културата Владимир Пенев, както и до всички евродепутати. С него се настоява да се отмени постановлението и да се възстанови на държавна издръжка дейността на единствената в страната закрита театрална трупа.

До края на театъра се стигна, след като преди повече две години той бе преобразуван от отделна структура в сцена под ръководството на Драматичен театър – Пловдив. В последствие сградата и всичките й активи бяха прехвърлени от държавата на община Смолян, заради искане на местната управа. Областният град официално остана без театрална трупа от 1 февруари т.г., след като със заповед на министъра на културата от тази дата се закри Сцена “Николай Хайтов” като част от структурата на пловдивския театър. След неговото закриване Средните Родопи остават в “бездуховен вакуум”, се казва в писмото. Според съкратените смолянски актьори безконтролни разходи и чиновническо безхаберие са довели до закриването с лека ръка на структурата, без да има стратегия за духовния живот в тази област.

От своя страна дългогодишният актьор и управител на сградата Адриан Петров обясни, че 600 кв. м покрив са основно ремонтирани, защото е имало големи течове заради една тръба, която е била запушена. Общината е закупила материалите, а назначените хората от временната заетост са извършили строителните дейности. Предстои смяна и на стария мокет, посочи Петров и допълни, че ще направи всичко възможно театърът да се превърне в „малкото НДК на България". По думите на Петров бившият директор е бил добър актьор, но лош управник. Преди да се направи ремонта хората идваха на театър с чадъри, а това е трагедия и безхаберие, обясни Петров.

В срещата взеха участие бившият директор на РДТ Райчо Георджев, общинският съветник Димитър Кръстанов, общественици, театрали и културтрегери, които подкрепят възстановяването на РДТ „Николай Хайтов”.

Вирни се горе