Кметът Николай Мелемов поздрави смолянчани по повод Деня на Независимостта

Кметът Николай Мелемов поздрави смолянчани по повод Деня на Независимостта

    УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА, СКЪПИ СЪГРАЖДАНИ,

  На 22 септември имаме сериозни основания за високо самочувствие и гордост, защото България чества значимо събитие от новата си история. На този ден през 1908 г. с Манифест към българския народ е обявена независимостта на държавата ни и е отхвърлен васалитетът на Османската империя, с което отпадат и ограниченията в международния статут на България. Открива се пътят на страната ни за икономическо и социално развитие. Издига се международният й авторитет и тя става равноправна на другите европейски държави. Актът за независимостта е дълго подготвян, като за него работят почти всички български правителства след Съединението. Той е голям успех за българската дипломация, акт на достойнство за всички българи и за тогавашните ръководители на държавата, които показват смелост, воля и находчивост.

 Обявяването на независимостта осъществява голямата цел на българската национална революция от ХIХ век  за освобождение и обединение на българската нация в единна, независима държава. И ако проследим забележителната хроника на българските исторически събития от Освобождението, през Съединението до септември 1908 г., ще се изпълним с гордост и ще си дадем сметка, че нашата национална идея успява, когато издигнем България над всичко. 

Уважаеми госпожи и господа, нека работим за развитието и просперитета на свободна и независима България. Честит празник! НИКОЛАЙ МЕЛЕМОВ Кмет на Община Смолян

Вирни се горе