Кметът Николай Мелемов отличи 21 дейци на образованието, културата и журналистиката

Кметът Николай Мелемов отличи 21 дейци на образованието, културата и журналистиката

Най-големият капитал на една нация са образованите и културни хора, подчерта в словото си, по повод 24 май, градоначалникът

С внушителен тържествен концерт в театъра смолянчани отбелязаха 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Събитието започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени” и изправи публиката на крака,съобщи Виолета Филипова, пресцентър на община Смолян.

Скъпи дейци на културата и просветата. Щастлив съм, че като кмет на община Смолян мога да ви поздравя с най-светлия български празник, празник на нашата просвета, култура и писменост, каза в словото си градоначалникът. На 24 май празнуваме светите братя Кирил и Методий и тяхното общославянско дело. Празнуваме и нашата азбука, която дарихме на целия свят. Но безспорно това е най-големият празник за българското училище, защото всеки от нас тук се научи да пише и чете. Но по-важното е, че се възпита като човек и натрупа знания. Най-големият капитал на една нация са образованите и културни хора. Затова, днес, да отдадем почит и уважение на нашите учители, учени и творци, защото тяхното дело превръща хората в човеци и държавата в нация, отбеляза още в словото си Николай Мелемов и отправи най-топли пожелания за здраве и бъдещи успехи. След това секретарят на община Смолян Замфир Копчев обяви Годишните награди на община Смолян, които кметът Мелемов връчи на 21 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката.

Председателят на Общинския съвет Филип Топов изчете решенията на местния парламент с които се удостояват със званието „Почетен гражданин на Смолян” Костадин Илчев и посмъртно Атанас Иванов-бай Тасо. Повече от 35 години Илчев работи като преподавател по каба гайда и художествен ръководител на гайдарски състави. Обучил е в гайдарското изкуство над 350 деца от Смолян и региона. През 2003 г. създава гайдарски състав при читалище „Христо Ботев” в Смолян, който получава името „101 каба гайди”. Под негово ръководство през 2012 г. беше поставен Световен рекорд на Гинес от 333 гайди. След като получи отличието от кмета Мелемов Костадин Илчев благодари за наградата и на читалище „Христо Ботев”, което за миг не е спряло да развива самодейност и приемственост между поколенията.

Почетното отличие на Атанас Иванов, който е съосновател, концерт-майстор и ръководител на оркестъра-символ на Родопите-„100 каба гайди, бе връчено на дъщеря му.

Наградата на МОМН „Неофит Рилски” за принос в развитието на българското образование беше връчена на Диана Димитрова – директор на ОУ „Стою Шишков” – с. Търън и Живка Караманолова – главен учител в начален етап в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян. Концертът продължи с изпълнения на талантливите деца, самодейци, младежи и артисти на Смолян.

Вирни се горе